Pensionarii nu mai au dreptul să cumuleze pensia cu salariul

Distribuie

Noua lege a pensiilor, recent propusă, stârnește numeroase preocupări și incertitudini în rândul sindicaliștilor din cadrul Blocului Național Sindical (BNS), care avertizează asupra posibilelor consecințe și aspecte problematice ale acestei legi controversate.

Conform analizei efectuate de BNS, prevederile acestei legi sunt susceptibile de a genera multiple efecte juridice, ridicând îngrijorări legate de constituționalitate și corelarea cu alte legi existente. Printre preocupările majore ale sindicaliștilor se numără interzicerea cumulului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar și în situația în care se face referire la opțiunea de a opta între pensie și continuarea activității. Această măsură este percepută ca fiind discriminatorie și ar putea afecta drepturile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la pensie și dreptul la muncă.

„Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumulului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității”, a subliniat BNS într-un comunicat oficial.

Cumulul pensie cu salariu va fi interzis

Pe lângă aceste aspecte, sindicaliștii atrag atenția și asupra ambiguuității normelor de aplicare ale legii. Conform analizei lor, aceste norme nu oferă clarificări cu privire la aspecte esențiale, cum ar fi posibilitatea pensionarilor de a continua activitatea la același angajator sau la unul diferit, sau ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani.

„Legea nu precizează dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contract”, arată BNS.

În lumina acestor preocupări, Blocul Național Sindical își propune să pregătească o notă de fundamentare și un proiect de lege care să remedieze aspectele problematice semnalate. Scopul este de a asigura protecția și respectarea drepturilor pensionarilor, evitând astfel situațiile discriminatorii și interpretările contradictorii ale legii.

Aceste demersuri reflectă angajamentul sindicaliștilor de a lupta pentru drepturile și interesele pensionarilor, și subliniază importanța unei dezbateri riguroase și responsabile în ceea ce privește reformele sistemului de pensii în țară.

Ce spune ministrul Muncii despre cumulul pensie cu salariu?

„Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității cu acordul anual al angajatorului până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Comentarii Facebook

Distribuie
Noua lege a pensiilor
Comments (0)
Add Comment