Vești bune pentru cetățenii români. Vin banii de la Uniunea Europeană

Distribuie

Premierul României, Florin Cîțu a susținut o conferință de presă în care a anunțat ce a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene despre Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit șefului Guvernului, țara noastră va primi toată sumă de 29,2 miliarde de euro.

Planul de redresare are două componente, una de granturi, aproximativ 13 miliarde de euro, și una de împrumuturi, 16 miliarde de euro. Potrivit ultimelor informații, UE va acorda banii pentru proiectele pentru care sunt semnate contracte până cel târziu la 31 decembrie 2023, proiecte care trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2026. În caz contrar, România trebuie să returneze banii.

Vreau să fie un program care să fie aprobat când este depus. Președinta Comisiei Europene a spus că România face reforme. A spus asta în baza acestui document. Avem nevoie și de un PNRR care să susțină partea de reforme. Avem o creștere economică peste media UE, reducem deficitele bugetare. Am asigurat Comisia că rămânem pe traiectoria de reducere a deficitului. Este important ca această componentă a PNRR să nu afecteze defecitul bugetar pentru că are o componentă de împrumuturi, componentă pe care foarte multe țări nu și-au asumat-o în întregime. Rolul meu a fost să conving partenerii că putem să folosim toți banii fără să punem în pericol stabilitatea fiscală a României. România va depune un PNRR cu toată suma de 29.2 miliarde de euro, a declarat Florin Cîțu.

În ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de restricție, premierul a anunțat când în data de 22 mai toți miniștrii României vor fi în centrele de vaccinare pentru a impulsiona populația să facă injecția. Totodată, finala Cupei României va fi primul meci cu spectatori după atâta timp.

Campania de vaccinare continuă. Miniştrii, secretarii de stat – tot Cabinetul iese în stradă în 22 mai pentru susţinerea campaniei de vaccinare. Trebuie să avem o campanie în care vom fi prezenţi în toată ţara şi ştiu că pe 22 mai se joacă şi finala Cupei României. Este un eveniment în care vom avea spectatori. Sper să ajung şi eu la finala Cupei României. Joacă Craiova, aşa că s-ar putea să fiu şi eu acolo. Deci, o zi importantă, 22 mai: Guvernul în stradă şi seara avem Cupa României. Este primul eveniment sportiv la care vrem să avem spectatori, după această perioadă, şi pe care nu aş vrea să îl ratez. Cred că o să fiu la teatru sâmbătă, la un eveniment cultural, cu spectatori, deci începem să revenim la normalitate, a adăugat premierul.

Klaus Iohannis a anunțat relaxarea măsurilor de restricție

Președintele României a anunțat că în perioada următoare vor fi relaxate măsurile de restricție. Decizia a fost luată după ce a scăzut numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Am elaborat calendarul care cuprinde aceşti paşi până la 1 septembrie, urmând ca la sfârşitul verii să avem o evaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste măsuri sunt condiţionate de evoluţia pandemiei şi de gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să ne vaccinăm. Atât de simplu este. Prima etapă va avea loc în 15 mai, următoarea etapă este 1 iunie, pe urmă 1 august.

Se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii, cum ar fi pieţele târgurile sau staţiile de transport public.

Eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali.

Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locurile de spectatori ocupate, a declarat Klaus Iohannis.

Foto: luba.ro

Comentarii Facebook

Distribuie
Comisia EuropeanăFlorin Citu
Comments (0)
Add Comment