Ce educație a avut Nicolae Ceaușescu? Câte clase a avut Ceaușescu?

0

Nicolae Ceaușescu a fost liderul comunist al României în perioada 1965-1989. S-a născut la 26 ianuarie 1918 în Scornicești, România, și a murit la 25 decembrie 1989, după ce a fost înlăturat de la putere printr-o revoltă populară și a fost executat împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu.

Ceaușescu a fost secretar general al Partidului Comunist Român începând din 1965 și președinte al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea dictaturii sale în decembrie 1989. Regimul său a fost caracterizat prin autoritarism, cultul personalității, corupție și abuzuri ale drepturilor omului. El a încercat să-și consolideze puterea prin politici interne repressive și o gestionare economică dezastruoasă, care a condus la scăderea calității vieții pentru mulți români.

Revolta anticomunistă din decembrie 1989 a dus la prăbușirea regimului lui Ceaușescu și la sfârșitul dominației comuniste în România. Execuția lui Nicolae și a soției sale, Elena Ceaușescu, a marcat oficial sfârșitul unei ere în istoria României.

Câte clase a avut Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu a crescut într-o familie săracă din satul Scornicești, județul Olt, România. Educația sa formală a fost limitată. A participat la școala primară în satul natal și nu a urmat studii superioare. Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase.

Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. În adolescență, s-a implicat în activități comuniste și a fost arestat pentru prima dată în 1933, la vârsta de 15 ani, pentru activități politice de stânga.

În anii 1930, a fost trimis la București pentru a participa la cursuri ale Școlii de Muncitori și Țărani Socialiști, o instituție de pregătire a activiștilor comuniști. Aici și-a continuat activitatea politică și a devenit un activist comunist dedicat.

Educația formală limitată a lui Ceaușescu nu a constituit un obstacol pentru ascensiunea sa în ierarhia comunistă. Abilitățile sale politice și devotamentul față de cauza comunistă l-au propulsat rapid în rândurile de conducere ale Partidului Comunist Român.

Cum a obţinut Ceauşescu diplomele de Bacalaureat şi licenţă în ştiinţe economice?

Informațiile despre modul în care Nicolae Ceaușescu a obținut diplomele de Bacalaureat și licență în științe economice nu sunt complet clare și au fost subiect de dezbatere și speculație. Ceaușescu nu a urmat studii universitare formale și nu a obținut o diplomă universitară în științe economice în mod tradițional.

Cu toate acestea, în anii ’70 și ’80, oficialitățile comuniste din România au creat o poveste despre educația lui Ceaușescu. Conform acestei versiuni, Ceaușescu a fost prezentat ca un autodidact care a învățat pe cont propriu și a susținut examenele pentru a obține diplomele de Bacalaureat și de licență în științe economice.

Este important să subliniem că această versiune oficială a fost adesea considerată propagandă de către criticii regimului comunist. Mulți au susținut că povestea educațională a lui Ceaușescu a fost fabricată pentru a crea o imagine de lider autodidact și modest. Cu toate acestea, lipsa de transparență și controlul strict al informațiilor sub regimul comunist fac dificilă determinarea adevărului în această privință.

Manea Mănescu se-ngrijise de diplomele secretarului general. Şef al secţiei Ştiinţă şi Artă a CC al PCR şi, totodată, rector al Institutului de Ştiinţe Economice „V.I. Lenin”, Mănescu girase chiar zisa lui lucrare de licenţă. Zelul celui care va deveni prim-ministru (1974-1979) se vede şi din arhiva Cancelariei CC al PCR din această perioadă. Mănescu se preocupa intens în anii ’60 să-şi ţină şeful la curent cu informaţii economice şi statistice de nivel mondial, potrivit historia.ro.

Foto: wikipedia.org

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri