Salvador Dali se plimba cu clopoțelul la gât

0

Salvador Dali s-a născut la 11 mai 1904 și a decedat la 23 ianuarie 1989 la vârsta de 84 de ani. Acesta a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

Salvador Dali a fost un megaloman, având apariții excentrice și s-a folosit de mass-media pentru a își spori averea și faima.

Cariera lui Salvador Dali ca pictor

Acesta a manifestat interes pentru pictură încă de mic, când colora pe cutii de carton. Unul dintre pictorii impresioniști de la acea vreme, Ramon Pichot a fost convins de talentul lui Salvador și îi sugerează să-și continue studiile în Madrid. În 1918, va avea prima expoziție a operelor sale în teatrul local din Figueras.

Ulterior, acesta este acceptat în 1921 la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde se împrietenește cu Federico García Lorca și Luis Bunuel, însă este exclus după ce incită studenții la manifestări de protest.

În anul 1926 ajunge la Paris și face cunoștință cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró și Paul Eluard.

Aici, Dali este încântat de mișcarea suprarealistă, însă din cauza comportamentului său excentric este exclus, în 1934, din grupul artiștilor suprarealiști. Ca alternativă Salvador recurge la propriul său stil ca „metodă paranoico-critică”, pe care o definește drept „o metodă spontană a cunoașterii iraționale care constă în interpretarea critică a reveriilor delirante”. Astfel, imaginile pe care pictorul le pune pe pânză derivă din agitația tulbure a inconștientului și reușesc a căpăta formă numai datorită raționalizării delirului.

În felul acesta Salvador Dali a realizat picturi de o extraordinară fantezie până la stupefacție. Tehnica adoptată este aceea a picturii din Renaștere, din care preia doar exactitatea desenului și cromatismul. În picturile sale prevalează efecte iluzioniste și o complexitate tematică care amintesc emfaza și exuberanța barocului iberic. Ca pictor acesta recurge la spații largi în care include o mare cantitate de elemente – oameni, animale obiecte – într-o combinație irațională a raporturilor și deformare a realității.

Dragostea îl aduce pe pictor pe drumul cel bun

În 1929 Dali o întâlnește pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Éluard. Acesta nu se lasă până ce Gala îi devine soție și ulterior muză. Astfel, el va cunoaște în cele din urmă dragostea trupească, care îi fusese până atunci cu desăvârșire străină. Conform spuselor pictorului, Gala a fost cea care l-a ajutat să nu înnebunească.

Între 1939 și 1948 trăiește la New York, unde expozițiile sale obțin un succes triumfal. Ca pictor era obsedat să fie cunoscut de toată lumea și se plimba pe străzi cu un clopoțel, pe care îl folosea pentru a atrage atenția asupra sa. Gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia și smerenia.

Când dădea interviuri, vorbea despre sine la persoana a treia, folosind formularea „divinul Dalí” sau pur și simplu „divinul”.

Soția lui, Gala, moare în 1982, iar în 1983 Dali pictează ultimul său tablou, Coada de rândunică. Câțiva ani mai târziu încetează și el din viață.

Film inspirat din viața lui Salvador Dali

Unul dintre filmele care a cucerit lumea se numește „La casa del papel”. Serialul creat de Netflix a fost inspirat din viața pictorului. Un grup de oameni se razvratesc împotriva sistemului spaniol și folosesc măști cu fața lui Salvador Dali pentru a nu fi recunoscuți.

Citate celebre

„Inteligența fără ambiție este o pasăre fără aripi” – Salvador Dali.

„Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul” – Salvador Dali.

„Există întotdeauna două feluri de pictori: cei care depășeșc limita și cei care știu cum să se apropie de aceste granițe cu respect și răbdare, fără să le încalce însă” – Salvador Dali.

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri