Cine a fost Matei Balș? Activitatea sa a schimbat medicina

0

Matei Balș a fost unul dintre cei mai renumiți medici din România. Activitatea sa și lucrările scrise au schimbat în bine sistemul medical din întreaga lume. 

Acesta s-a născut la 6 ianuarie 1905, la București, și a murit la 19 aprilie 1989, la Geneva. Activitatea sa în medicină a fost recunoscută în întreaga lume, primind numeroase titluri și distincții.

Bibliografie

Așadar, Matei Balș a fost un medic român, profesor universitar la București, șef de catedră la Clinica a II-a de boli infecțioase și decan al FPSMF (Facultatea pentru Perfecționare și Specializare a Institutului Medico-Farmaceutic din București), membru titular al Academiei de Medicină a RSR (1969), membru al Academiei de Științe din New-York, membru al Societății Americane de Microbiologie, membru al Societății Regale de Medicină Tropicală și Igienă din Londra, membru al Societății de Patologie Clinică din Berlin, laureat al Premiului de Stat clasa I (1950), pentru descoperirea nitrofuranului și aplicarea lui în febra tifoidă.

De-a lungul carierei, Matei Balș a scris 350 de lucrări în România și 35 peste hotare. Datele sale au fost atât de bune încât sunt valabile și astăzi, în cărțile: Introducere în studiul patologiei infecțioase (1958), Antibioticele (1966), Terapia infecției (1975) și Laboratorul clinic în infecții (1982).

Datorită scrierilor sale, se poate afirma că acesta a fost întemeietorul școlii moderne românești de bacteriologie clinică și pionier al erei „antibioticoterapiei”, aducând contribuții valoroase în chimioterapia unor boli contagioase.

Matei Balș și-a desfășurat mare parte din activitate în cel mai vechi spital de boli infecțioase din România, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase Colentina. Ulterior aceast spital și-a schimbat numele în Institutul Național de Boli Infecțioase „prof. dr. Matei Balș”.

În momentul de față Institutul Național de Boli Infecțioase „prof. dr. Matei Balș” este cel mai mare spital de acest gen din țară.

Pentru activitatea sa, Matei Balș a fost decorat cu Crucea Regina Maria în anul 1942 și Medalia muncii clasa I în anul1966, iar în 1973 a devenit Medic Emerit al Republicii Socialiste România.

DigiLive.ro vă mulțumește pentru faptul că ați citit tot articolul și vă roagă frumos să îl distribuiți mai departe.

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri