Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că țara noastră testează foarte puțini oameni împotriva coronavirusului, comparativ cu alte state europene. Această situație este îngrijorătoare și trebuie remediata.

Avem un instrument la dispoziția noastră care ne oferă două atuuri importante: nu facem forme grave de boală și decesul este evitat. Din păcate, România nu a fost în rândul țărilor campioane, legat de acoperirea vaccinală. Dacă suntem realiști, suntem undeva la 50%. Trebuie să luăm în calcul populația rezidentă din România, care este în jur de 16 milioane.

Opt milioane de români s-au vaccinat. Este important să continuăm să protejăm categoriile vulnerabile în primul rând, să găsim o soluție să convingem cât mai mult dintre cetățenii noștri, care nu au făcut-o încă, să se protejeze. Asta este soluția, dintr-un pachet mai mare, pentru că nu doar vaccinarea oprește pandemia, ci și alte măsuri, începând cu cele de protecție individuală, continuând cu asigurarea testării.

Testarea a șchiopătat foarte mult în România. Ne străduim să creștem accesibilitatea la testare. Cu cât depistăm mai multe persoane mai rapid, cu atât vom frâna transmiterea. Mulți dintre concetățenii noștri cu boli cronice, sunt vaccinați și faptul că mulți dintre ei nu au avut acces la servicii de sănătate mi se pare un lucru incorect, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

Autoritățile recomandă oamenilor să se vaccineze împotriva coronavirusului, fiindcă este singura modalitate de a scăpa să nu facă o formă gravă a bolii.

Totodată, în ianuarie 2022, se așteaptă ca valul 5 de COVID-19 să lovească țara noastră, tulpina Omicron făcând deja ravagii în Europa.

Un număr de 14.850 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 2.721 reprezintă prima doză, 2.279 – doza a doua şi 9.850 – doza a treia, a informat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, duminică.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că noua variantă a coronavirusului din Africa, numită Omicron, este foarte periculoasă. Europa trebuie să se pregătească pentru că va fi aproape imposibil să scape de valul creat de această tulpină. Marea Britanie a anunțat peste 100.000 de infectări în doar 24 de ore.

Foto: alephnews.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.