Care este al doilea cel mai înalt vârf de munte din lume?

0

Himalaya este cel mai înalt sistem muntos de pe Pământ. Acesta se află în Asia Centrală, între câmpia Indo-Gangetică (la sud) și Podișul Tibet (la nord). Aici, se găsesc munții cei mai tineri de pe glob, dar și cei mai înalți. Formarea acestora s-a petrecut în urmă cu milioane de ani prin ciocnirea plăcilor continentale. Potrivit specialiștilor, ultimele măsurători au arătat că munții se ridică și în prezent, cu toate că suferă o eroziune profundă.

Schimbările de clima pornesc de la clima tropicala la baza munților până la zăpadă și gheață continuă la 6000 m deasupra nivelului mării. Pantele și văile din sistemul muntos Himalaya adăpostesc mai mult de 3500 de specii de plante medicinale. Sute de tipuri din aceste plante au fost folosite de milenii în medicina tradițională dar și în alte sectoare ale sănătății precum, aromoterapie, cosmetice si domeniul culinar. Timp de mai multe secole, plantele medicinale din Himalaya au fost folosite pentru a optimiza funcțiile mentale si corporale. Ele sunt piatra de temelie a medicinei tradiționale ayurvedă, care le folosește în diverse combinații.

Care este cel mai înalt vârf din lume?

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Acesta se găsește în Munții Himalaya, la granița dintre granița dintre Nepal și Tibet (China). În limba nepaleză numele muntelui este „Sagarmāthā” și înseamnă „mama oceanului”, iar în Tibet este cunoscut sub numele de „Chomolungma” (mama universului). Altitudinea de 8.848 a fost stabilită prima dată de un studiu indian din 1955, efectuat aproape de munte, folosind teodolite. Rezultatul acesta a fost confirmat de o măsurătoare chinezească din 1975.

Așa arată cel mai înalt vârf din lume, Everest.

Care este al doilea cel mai înalt vârf din lume?

Vârful K2 este al doilea cel mai înalt munte din lume, după Everest. El măsoară 8.611 metri, este localizat la 1.500 km vest de Everest, în mijlocul Asiei. Acest munte înalt se găsește între regiunile: Pamir la nord est, Kunlun Shan la est, Himalaya în sud, fluviul Hunza și Hindukush la vest. Munții au o lungime de aproximativ 500 km, îtinzându-se în vestul Chinei, nordul Indiei, și nord-estul Pakistanului, orientarea lanțului muntos fiind pe direcția nord-vest și sud-vest. Litera K semnifică masivul Karakorum, uriașul lanț muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrală, iar cifra 2 este o ordine stabilită de primii topografi.

K2 este prezent in continuare pe cele mai multe hărți ale lumii, deși au existat multe încercări de a i se da un nume. De exemplu, britanicii au încercat, ca și în cazul Everestului, să-i dea numele unui geograf localnic (Godwin Austen) care a executat, în 1861, ridicări topografice în împrejurimi. S-a propus și alte nume ca Akbar și Lamba Pahar, care în traducere literară înseamnă „Muntele Mare”, dar nici unul nu a rămas. În ultima vreme numele de „Chogori” s-a răspândit mai mult, el fiind dat de locuitorii Baltistanului, pe teritoriul căruia se află (Chogo însemnând în dialectul balti „mare”, iar ri „munte”, deci „Muntele Mare”). Însă numele cifrat a intrat repede și în limbajul localnicilor, iar pronunția englezească „Kei tu” se poate statornicii definitiv.

Foto: Wikipedia

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri