Persoanele cu dizabilități au o viață foarte grea, mai ales dacă s-au născut în România. Autoritățile centrale și locale le-au ignorat mai mereu și asta fiindcă nu reprezintă o categorie socială care votează. Cu alte cuvinte nu îi deranjează pe guvernanți, astfel că nevoile lor nu sunt o urgență.

În România există în jur de 1.000.000 de persoane cu nevoie speciale și pe lângă faptul că au fost bătuți de soartă mai sunt ignorați și de instituțiile care ar trebui să vegheze pentru binele lor.

Ce nevoi urgente au persoanele cu dizabilități?

În primul rând infrastructura. Aceasta este deficitară la toate capitolele. Fie că este vorba de cea feroviară sau de transportul în comun local, lucrurile nu sunt amenajate pentru a facilita mersul acestei categorii de persoane. De asemenea, trotuarele sunt o bătaie de joc în mare parte, neexistând pante pentru a urca și coborâ ușor cu un cărucior.

Acest lucru este valabil și pentru instituții sau magazine, unde rampele sunt realizate pentru a scăpa de amenzile autorităților și nu pentru a facilita accesul. Bineînțeles că nici cei care ar trebui să supervizeze aceste rampe nu îi interesează respectare legii.

O altă mare problemă o reprezintă sărăcia. Cele mai multe persoane cu dizabilități trăiesc de pe o zi pe alta, banii primiți de la stat fiind o bătaie de joc pentru nevoile zilnice. Această categorie de oameni are nevoie de medicamente și suplimente alimentare pentru a-și menține o sănătate cât de cât normală. Apoi mâncarea și plata facturilor copleșesc financiar persoanele cu serviciu, dar mai ales pe cei neajutorați.

Nu în ultimul rând excluziunea socială. Aici lucrurile sunt mult mai grave decât par la prima vedere. Educația este deficitară, deși este garantată de lege. În ceea ce privește piața muncii situația este gravă. Foarte, foarte puține persoane cu dizabilități muncesc, iar cei care o fac au un salariu de mizerie.

În concluzie, nu se întrevăd vremuri bune pentru persoanele cu handicap în România, asta și pentru că autoritățile sunt indiferente la nevoile lor.

Foto: digilive.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.