Albert Einstein 2

Ce a descoperit Albert Einstein? Cine a fost Albert Einstein?

Albert Einstein, un om al cărui nume este practic sinonim cu geniul, este unul dintre cei mai mari gânditori ai istoriei. În calitate de fizician și matematician, Einstein nu a fost un inventator din aceeasi categorie cu Thomas Edison sau Alexander Graham Bell, dar teoria relativității descoperita de el au condus la noi moduri de a privi timpul, spațiul, materia, energia și gravitația. Munca sa a dus la progrese importante, inclusiv controlul energiei atomice sau explorarea spațiului.

Viața lui Einstein

Albert Einstein a fost copilul unor părinți evrei din Germania. Când era un băiețel, profesorii săi l-au numit inițial încet și leneș. Cu toate acestea, până la părăsirea școlii la vârsta de 15 ani, unul dintre dascălii săi a remarcat că Einstein știa atât de multe încât nu mai avea ce să îl învețe.

Einstein și-a părăsit țara natală,Germania în 1933 după ridicarea la putere a lui Adolf Hitler și a acceptat o funcție la Institutul de Studii Avansate din Princeton, NJ. A devenit cetățean american în 1940. Pacifist prin natură și politică, a fost un puternic opozant al naționalismului, războiului și violenței. El a susținut, de asemenea, sionismul, ideea creării unei patrii pentru evrei în Palestina.

EinsteinCe a descoperit Albert Einstein?

Albert Einstein a studiat la Institutul de Tehnologie din Zurich și și-a luat doctoratul în 1905, la vârsta de 26 de ani. În același an, a publicat cinci lucrări științifice revoluționare. Prima lucrare i-a adus doctoratul, iar conceptele prezentate în următoarele patru lucrări ne-au ajutat să ne schimbăm înțelegerea Universului. Subiectele lucrărilor au fost:

  • Mișcarea browniană sau mișcarea în zig-zag a particulelor microscopice în suspensie. Descoperirile lui Einstein au ajutat la dovedirea existenței atomilor și moleculelor.
  • Teoria cuantică a luminii. Einstein a propus că lumina este compusă din pachete separate de energie, numite – cuante sau fotoni – care au unele proprietăți ale particulelor și unele proprietăți ale undelor. El a explicat, de asemenea, efectul fotoelectric, care este emisia de electroni din anumite mase solide atunci când sunt lovite de lumină. Televiziunea este o aplicație practică a teoriei luminii a lui Einstein.
  • Teoria relativității speciale. Einstein a explicat că timpul și mișcarea sunt relative pentru observatorii lor – atâta timp cât viteza luminii rămâne constantă și legile naturale sunt aceleași în tot Universul.
  • Legătura dintre masă și energie. A patra lucrare s-a concentrat asupra acestei idei cu celebra ecuație E=mc², care leagă masa și energia. Această formulă demonstrează că o particulă mică de materie conține o cantitate enormă de energie. Aceasta constituie o mare parte din baza energiei nucleare.

Ce a făcut Albert Einstein după ce a devenit celebru?

După ce Albert Einstein a prezentat o serie de idei inovatoare în 1905, acesta a continuat să cerceteze și să extindă aceste concepte și alte idei în fizică și matematică. În 1916, Einstein și-a prezentat teoria generală a relativității, propunând că gravitația este un câmp curbat în continuumul spațiu-timp creat de existența masei.

A primit Premiul Nobel pentru fizică în 1921, pentru descoperirea legii efectului fotoelectric și munca sa în fizica teoretică.

Albert EinsteinÎn 1939, Einstein a aflat că doi chimiști germani au divizat atomul de uraniu; ca urmare i-a scris președintelui SUA Franklin D. Roosevelt că această aplicare a cunoștințelor științifice ar putea duce la dezvoltarea unei bombe atomice de către Germania și a îndemnat Statele Unite să înceapă propria cercetare. Sugestiile sale au dus la crearea Proiectului Manhattan – și a primelor două bombe atomice create în 1945. Einstein a fost afectat de vestea distrugerilor cauzate de cele două bombe nucleare aruncate asupra Japoniei și, ulterior, a militat pentru interzicerea armelor nucleare.

Oamenii de știință găsesc și astăzi noi utilizări ale descoperirilor lui Einstein. Nu multă lume știe, însă el a dezvoltat un design de frigider care a primit un brevet american în 1930. În loc să răcească interiorul frigiderului cu Freon, așa cum facem astăzi, designul lui Einstein folosește amoniac, butan, apă și aproape nicio energie. Cercetătorii analizează din nou designul ca o alternativă ecologică la aerul condiționat și refrigerare.

Foto: Wikipedia.org și dozadesucces.ro

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.