Ce înseamnă NASA? De la ce vine NASA?

0

Administrația Națională Aeronautică și Spațială cunoscută public cu acronimul NASA (National Aeronautics and Space Administration) este o agenție independentă a guvernului Statelor Unite care se ocupă cu programul spațial civil, precum și cu cercetarea aeronautică și aerospațială.

NASA a fost înființată la 29 iulie 1958 pentru a administra și a realiza proiecte de astronautică civilă, care înainte erau susținute de diverse ramuri ale Forțelor Armate ale Statelor Unite, pentru a recupera progresul înregistrat de Uniunea Sovietică. Organizația a preluat centrele de cercetare de la Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA), care era îndreptată spre cercetare în domeniul aeronautic. Noua agenție are o orientare civilă distinctă, încurajând aplicațiile pașnice în ceea ce privește știința spațială.

De la înființarea sa, majoritatea eforturilor depuse pentru cercetarea spațială din SUA au fost conduse de NASA, inclusiv misiunile Apollo, stația spațială Skylab și apoi, naveta spațială. Agenția sprijină Stația Spațială Internațională și supraveghează dezvoltarea sistemului de lansare spațială și a mașinilor comerciale cu echipaj. Aceasta este, de asemenea, responsabilă pentru Programul de lansare a serviciilor.

Știința pe care o folosește NASA se concentrează întotdeauna pe o mai bună înțelegere a planetei noastre prin Sistemul de observare a Pământului (EOS), avansări în heliofizică prin eforturile susținute ale Programului de Cercetare în domeniul heliofizicii al Direcției Misiune Științifică, explorează organisme din întregul Sistem Solar cu misiuni robotizate avansate și cercetează subiecte de astrofizică, cum ar fi Big Bang, prin programe asociate.

Așa arată sediul central al NASA

NASA a efectuat numeroase programe spațiale cu pilot și fără pilot. Programele „fără pilot” au lansat sateliți artificiali americani pe orbita Pământului în scopuri științifice și de comunicații și după aceea au trimis sonde științifice pentru a cerceta planetele sistemului solar, începând cu Venus și Marte, inclusiv un program de studiere a planetelor exterioare. Programele „cu echipă” au trimis astronauții pe orbita joasă a Pământului și a ajutat la câștigarea „cursei spațiale” cu Uniunea Sovietică prin aterizarea a 12 oameni pe Lună, între anii 1969 și 1972. De asemenea, au creat o navă spațială semi-reutilizabilă și au dezvoltat o stație spațială de sine stătătoare, prin cooperarea cu mai multe națiuni, inclusiv Rusia post-sovietică. Unele misiuni includ părți atât cu echipaj uman cât și fără pilot, cum ar fi sonda „Galileo”, care a fost trimisă de astronauți pe orbita Pământului, înainte de a fi trimisă fără pilot către Jupiter.

Programe cu echipaj uman trimise de NASA

Programele de aeronave, care au fost experimentate cu rachete, lansate de NACA au fost prelungite de NASA, ca sprijin pentru zborurile cu echipaj uman. Reacționând la pierderea prestigiului național și a temerilor legate de securitate cauzate de faptul că Uniunea Sovietică preluase conducerea în explorarea spațiului, în 1961, președintele John F. Kennedy a propus obiectivul ambițios „de a aseliniza un om pe Lună până la sfârșitul anilor ’60 și să se întoarcă în siguranță pe Pământ„. Acest obiectiv a fost îndeplinit în 1969 prin programul „Apollo”, iar NASA a planificat activități chiar și mai ambițioase care să conducă la o misiune cu echipaj uman pe Marte. NASA și-a îndreptat atenția spre un laborator spațial temporar, derivat de la „Apollo”, și spre o navetă orbitală semi-reutilizabilă. În anii 1990, a fost aprobată finanțarea pentru NASA de a dezvolta o stație spațială permanentă orbitală, în colaborare cu comunitatea internațională, care a inclus și pe fostul rival, Rusia post-sovietică.

Programul Apollo 11: Buzz Aldrin pe Lună, 1969.

Până în prezent, NASA a lansat un total de 166 de misiuni spațiale cu echipaj uman în rachete și 13 zboruri cu rachete X-15 deasupra altitudinii de 80 km.

Din 2011, obiectivele strategice ale NASA sunt:

  • Menținerea și extinderea activităților umane în sistemul solar
  • Extinderea înțelegerii științifice a Pământului și a Universului
  • Crearea de tehnologii spațiale noi și inovative
  • Studii avansate în domeniul aeronautic
  • Dezvoltarea de programe și capacități instituționale de a direcționa activitățile aeronautice și spațiale
  • Deschiderea pentru public, educatori și studenți pentru a oferi oportunități de participare.

În septembrie 2011, cei de la NASA au anunțat sistemul de lansare spațială care are rolul de a propulsa nava spațială „Orion” și alte echipamente spre Lună, asteroizi, aflați aproape de Pământ, și spre Marte. În anul fiscal 2016, NASA a primit 19,3 miliarde de dolari, iar în anul 2017 aproximativ 19,5 miliarde de dolari. În prezent, agenția colaborează și cu compania lui Elon Musk, SpaceX, pentru a trimite oameni acolo unde nu a ajuns nimeni până acum.

Foto: Wikipedia

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri