Situație fără precedent la Timișoara. Municipiul a rămas fără căldură după ce distribuitorul E.ON a oprit livrarea de gaz către Colterm, iar negocierile cu un nou furnizor au eșuat. Drept urmare, 56.000 de locuințe, spitalele și școlile din oraș rămân au rămas fără căldură în prag de iarnă. Primarul orașului a anunțat cum sta treaba și a cerut ajutorul Guvernului.

O să fie câteva lucruri grele de anunțat. Compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am stat în negocieri cu un furnizor de gaz, care din păcate, a dat răspuns negativ.

În Timișoara, în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, și mai rău, înseamnă că toate spitalele vor rămâne fără căldură și fără apă caldă. Situația este, din fericire, mai bună la spitalul Victor Babeș, care are centrală proprie, la fel și Maternitatea Odobescu.

Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care am invitat și directorii de spitale. Vom face tot posibilul pentru a reporni căldura în cel mai scurt timp. Fac apel către furnizorii de gaz din România, mai ales către companiile de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute în această situație. Toți cei care pot încuraja aceste companii să furnizeze gaz să o facă.

Sunt dezamăgit de decizia E.On după ani de zile în care Timișoara a plătit facturi, până săptămâna trecută nu am acumulat datorii. Am început să plătim 10 milioane datorii din trecut.

Azi instanța a deschis procedura de insolvență pentru Colterm.

Colterm a vândut căldura și apa caldă la un preț mult sub prețul producției, asta ne-a adus aici, diferența între costul producției și banii încasați: Diferența a fost rostogolită în viitor, a fost lăsat ca datorii, ăsta e motivul pentru care s-a intrat acum în insolvență în contextul acestor creteri masive la prețul gazului.

Cred că soluțiile nu trebuie să cunoască culoare politică. Colegii din Parlament îmi spun că e un oarecare consens că aici e o situație în care trebuie să intervină și Guvernul, a declarat primarul Dominic Fritz.

Societatea de termoficare a Timișoarei a intrat oficial în insolvență, a decis Tribunalul Timiș. Astfel, că a fost desemnat un administrator judiciar, altul decât cel pe care l-a anunțat Primăria Timișoara.

Toată lumea se întreabă cum a fost posibil așa ceva și de ce s-a stat până în ultima clipă pentru a se lua o decizie. Este inacceptabil ca municipiul celui mai mare județ din România să nu aibă apă caldă și căldură.

Foto: Wikipedia.org

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.