Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat un pas important spre digitalizarea serviciilor financiare prin introducerea unor noi reguli pentru obținerea pensiilor private. Aceste schimbări afectează în principal pensiile de la Pilonul II și procesul de retragere a acestora.

Beneficiarii acestor pensii ar trebui să fie la curent cu aceste modificări și să verifice actele necesare pentru a evita blocarea accesului la fondurile lor de pensie.

Noi reguli pentru Pilonul II de pensii

Potrivit noilor reguli stipulate în Norma ASF 34/2023, participanții la Pilonul II au acum posibilitatea de a trimite documentele necesare pentru a obține contravaloarea activului lor personal net online, ceea ce simplifică procesul și îl face mai eficient. Această măsură vine ca un răspuns la tendința tot mai accentuată de digitalizare în sectorul financiar.

Dacă doriți să solicitați contravaloarea activului personal net, puteți face acest lucru prin următoarele modalități:

  1. Depunere la Sediul Administratorului: Documentele necesare pot fi predate personal la sediul administratorului pensiei private.
  2. Transmitere prin Poștă: Documentele pot fi trimise prin intermediul serviciilor poștale către administratorul pensiei.
  3. Comunicare Electronică: Documentele pot fi transmise prin mijloace de comunicare electronică. Este important de menționat că, în cazul transmisiei online, anumite documente trebuie să fie semnate electronic. Cererea de plată trebuie să fie semnată cu o semnătură electronică calificată de către participant, iar decizia administrativă privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau de invaliditate trebuie semnată de către casele teritoriale de pensii.

Dacă decideți să utilizați un mandatar pentru a vă ajuta în procesul de obținere a pensiei, există câteva cerințe specifice. Procura specială autentică trebuie să fie semnată de către notarii publici și să fie însoțită de actul de identitate/pașaport și de certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, toate în format electronic. Acest proces asigură autenticitatea documentelor și respectarea legilor în vigoare.

Această schimbare nu numai că simplifică procesul pentru participanții la Pilonul II, ci și reprezintă un angajament semnificativ pentru digitalizarea sectorului financiar din România. Este un pas important către facilitarea accesului la pensiile private și asigurarea transparenței în ceea ce privește procesele financiare. Este important să fii conștient de aceste reguli și să acționezi în consecință pentru a evita blocajele în obținerea fondurilor de pensie la care ai dreptul.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.