OMV Petrom, cel mai mare producător de energie din Europa de Sud-Est, a înregistrat un profit net de 2,548 miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă de 72% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În 2022, OMV Petrom înregistra un profit net de 9,156 miliarde de lei. Această evoluție a veniturilor este atribuită în mare parte plății taxei de solidaritate, care a însumat 1,5 miliarde de lei, reprezentând o taxă de 350 lei pe tonă de țiței procesat.

În plus, veniturile din vânzări ale OMV Petrom au scăzut cu 36% în primele nouă luni ale anului, ajungând la 28,526 miliarde de lei, comparativ cu 44,248 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului precedent. Aceste date financiare au fost raportate marți la Bursa de Valori București.

În trimestrul trei al acestui an, OMV Petrom a înregistrat un profit de 1,604 miliarde de lei, în scădere cu 64% față de aceeași perioadă a anului trecut, când profitul trimestrial se ridica la 4,510 miliarde de lei. Veniturile din vânzări în T3 2023 au totalizat 10,662 miliarde de lei, în scădere cu 43% față de T3 din 2022, care înregistra venituri de 18,667 miliarde de lei.

Grupul OMV Petrom a încheiat luna septembrie cu un număr de 7.703 angajați, reflectând o scădere de 1% față de aceeași lună din 2022.

Taxa de solidaritate, o mare problemă pentru OMV Petrom

Taxa de solidaritate, impusă în sectorul petrolier și gazelor din România, a fost una dintre principalele cauze ale scăderii semnificative a profitului OMV Petrom. Această taxă, în valoare de 350 lei pe tonă de țiței procesat, a dus la o presiune semnificativă asupra rezultatelor financiare ale companiei.

În ciuda acestor provocări financiare, OMV Petrom rămâne un jucător cheie în industria energetică din România și continuă să investească în dezvoltarea și extinderea operațiunilor sale. Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și o producție anuală de aproximativ 43 de milioane de bep (barili echivalent petrol), OMV Petrom rămâne o piesă importantă în peisajul energetic al Europei de Sud-Est. Compania operează, de asemenea, o rețea extinsă de benzinării sub brandurile OMV și Petrom, asigurând distribuția de produse petroliere cu amănuntul în România și în țările învecinate.

Foto: b1tv.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.