Președintele României, Klaus Iohannis, se află la Bruxelles, la Consiliul European, unde se va discuta despre criza energetică și prețul exagerat de mare la gaze. Șeful statului vrea să atragă atenția asupra faptului că gazoducturile nu sunt folosite la întreaga lor capacitate.

Noi am luat acasă măsuri de compensare (a prețurilor – n.r.), însă aceste măsuri nu pot merge la infinit și trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste prețuri mari, în condițiile în care nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piața pentru a vedea cum putem să îmbunătățim condițiile concurențiale în așa fel încât să existe o concurență reală și să existe o protecție a consumatorului. În acest context voi reitera nevoia acelui act delegat, cum se numește, care stabilește că gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziție dacă ne îndreptăm spre o economie verde. Pentru noi acestea două sunt vitale, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis Maia SanduRomânia vrea ca Moldova să devină membru UE

Președintele României a reiterat faptul că România vrea ca Moldova să devină membru UE, însă la nivelul Uniunii Europene trebuie să se clarifice acest subiect odată pentru totdeauna.

Este clar că trebuie lucrat intens de către ambele părți. Republica Moldova trebuie să pună în aplicare reformele, instituțiile statului trebuie să funcționeze în așa fel încât să corespundă cu așteptările europene, să fie respectate toate valorile europene.

Este nevoie în multe domenii în Republica Moldova – când vorbim despre economie să se creeze prima dată condițiile de concurență echitabilă, corectă și o independență a producătorilor și regulatorilor. Sunt foarte multe chestiuni care trebuie rezolvate de Moldova în Moldova.

În același timp, în cadrul Uniunii trebuie să existe o claritate strategică, vrem sau nu vrem ca Moldova să devină stat membru. România își dorește acest lucru, am spus-o de nenumărate ori și putem să-i ajutăm să-și depășească, să-și pună în practică reformele, să-și îmbunătățească performanța economică. Și vom face toate aceste lucruri, a declarat Klaus Iohannis.

Foto: presidency.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.