Cum apare Lumina Sfântă la Ierusalim?

1

Lumina Sfântă este sărbătorită în fiecare an de creștinii ortodocși în Sâmbăta Mare dinaintea Paștelui. În această zi sfântă, credincioșii din întreaga lume sărbătoresc învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Lumina Sfântă sau Focul Haric, este considerată de creștinii ortodocși o minune dumnezeiască, fiind documentată consecvent în anul 1106.

Ceremonia coborârii Focului Sfânt în mormântul lui Iisus Hristos este transmisă în direct în Grecia, Rusia , Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe.

Pelerinii vin în Sâmbăta Mare, între orele 12:30 – 14:30, pentru a participa la ceremonia coborârii Focului Sacru. După ce este luată Lumina Sfântă, aceasta este transportată cu avionul, de la Ierusalim, în întreaga lume creștin ortodoxă, inclusiv la noi în țară.

Lumina Sfântă este sau nu o înșelătorie?

Ceremonia apariției Focului Sfânt este precedată de o serie de rugăciuni venite de la Patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de Patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților.

Aceștia mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântâ imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.

După încheierea acestei procesiuni, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului spune rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini și își dă jos robele și intră singur în mormânt.

Înainte de asta, el este percheziționat de autoritățile israeliene pentru a nu intra cu dispozitive de aprins focul. Focul Sacru coboară din Cer, iar Patriarhul iese cu El și îl oferă credincioșilor.

În tot acest timp, prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se presupune că a stat îngerul alături de Maria Magdalena după învierea lui Iisus Hristos.

Majoritatea creștinilor ortodocși susțin că în primele minute Focul Sfânt nu arde și este bine să îți treci mâna sau fața prin El pentru a primi binecuvântarea divină.

Cu toate acestea sunt mulți sceptici care cred că Focul Sfânt este un simplu foc, iar acesta este unul dintre cele mai mari înșelătorii din istoria umanității.

Episcopul Porfirie, care a trăit între 1804-1885, a scris în memoriile sale despre această mare păcăleală: „Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, Focul Sfânt coboară, a văzut oripilat că Focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, și astfel Focul Sfânt nu este o minune”.

Ba mai mult, în anul 2001, un făclier armean care a luat de multe ori parte la ceremonie, a mărturisit cum decurge totul pentru publicația The Telegraph: „Nu este niciun miracol. Preoţii greci aduc o lampă – ce a fost folosită în acest scop de 1500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi, ce vin din ţări îndepărtate, este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi”.

Lumânările sunt speciale pentru Lumina Sfântă

Conform ultimelor descoperiri, Lumina Sfântă nu coboară din Cer, iar secretul stă în lumânările Patriarhului care intră în Mormântul lui Iisus Hristos. Acestea sunt inmuiate în fosfor alb, care în contact cu aerul umed se aprinde spontan.

Potrivit site-ul Kalopoulos: Dacă fosforul este dizolvat într-un solvent organic adecvat, autoaprinderea este întârziată până când solventul se evaporă aproape complet. Experimentele repetate au arătat că aprinderea poate fi amânată pentru o jumătate de oră sau mai mult, în funcție de densitatea soluției și solventul utilizat.

Lumina Sfântă pare a fi mai mult o înșelăciune a oamenilor pentru menținerea privilegiilor proprii decât o minune și o binecuvântare de la Dumnezeu.

Ce semnifică Lumina Sfântă de Paște?

Lumina Sfântă de Paște este o tradiție ortodoxă și catolică asociată celebrării Paștelui, sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos. Tradiția Luminii Sfinte a fost inițiată în mod tradițional în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, considerat locul unde Hristos a fost răstignit, înmormântat și a înviat.

Semnificația Luminii Sfinte de Paște este adânc înrădăcinată în credința creștină și este percepută ca un semn al luminii lui Hristos care biruiește întunericul păcatului și al morții. Procesul în sine este considerat un miracol divin, iar tradiția se transmite an de an.

Iată etapele obișnuite ale evenimentului Luminii Sfinte:

Prezența liderului bisericii: În Sâmbăta Mare, Patriarhul din Ierusalim, în Biserica Sfântului Mormânt, participă la o ceremonie specială pentru a aprinde Lumina Sfântă.

Aprinderea Luminii Sfinte: Patriarhul intră în Edicula, o mică clădire care adăpostește Mormântul lui Hristos, pentru a se ruga și a aprinde lampa din fața mormântului cu o flacără special pregătită.

Transmiterea Luminii: Patriarhul transmite lumina unor reprezentanți din diferite comunități creștine prezente la ceremonie.

Răspândirea Luminii Sfinte: Lumânările sunt aprinse de la Lumina Sfântă și transmiterea ei se face pe calea aerului sau a apei, ajungând în cele din urmă la bisericile și comunitățile creștine de pe tot globul.

Semnificația profundă a Luminii Sfinte este aceea că ea simbolizează Învierea lui Hristos, învingerea morții și aducerea luminii divină în lume. Este considerată o binecuvântare și un simbol al speranței pentru creștini și reprezintă începutul unei noi vieți în Hristos. Mulți credincioși iau Lumina Sfântă acasă pentru a aprinde lumânări și pentru a transmite această lumină binecuvântată întregii lor case și comunități.

Comentarii Facebook
1 comentariu
  1. Mugurel says

    Dovada jegosilor satanisti nu vorbe si presupuneri , aratati dovezi clare

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri