Apa din oceane are proprietăți fizice și chimice care împiedică amestecarea completă a apei. Există două motive principale pentru acest lucru:

Diferențe de densitate: Apele din oceane pot avea densități diferite în funcție de temperatura, salinitatea și presiunea apei. Aceste diferențe de densitate pot forma straturi de apă care se află într-un echilibru instabil, numit stratificare. De exemplu, apa sărată are o densitate mai mare decât apa dulce, astfel încât apa sărată se poate afla sub apa dulce, formând un strat mai dens. Aceste straturi de apă pot împiedica amestecarea completă a apei din oceane.

Curentul marin: Oceanul este traversat de curenti marini puternici, care pot transporta apă la sute de kilometri de la locul de origine. Acest lucru poate împiedica amestecarea apei, deoarece apa care ajunge într-o anumită zonă poate avea proprietăți fizice și chimice diferite față de apa din alte zone.

În general, amestecarea apei din oceane se întâmplă treptat în timp, prin intermediul proceselor naturale cum ar fi difuzia și convecția termică. Aceste procese pot ajuta la amestecarea apei și la menținerea echilibrului chimic și biologic.

De ce nu se amestecă apa din Oceanul Atlantic cu apa din Oceanul Pacific?

Apa din Oceanul Atlantic și apa din Oceanul Pacific se amestecă într-o zonă de tranziție numită Culoarul Drake, situată între America de Sud și Antarctica. Aceasta este zona în care curenții oceanici din cele două oceane se întâlnesc și se amestecă.

Cu toate acestea, în general, apa din Oceanul Atlantic și cea din Oceanul Pacific nu se amestecă, deoarece există o diferență semnificativă în densitatea apei. Densitatea apei depinde de temperatura și de salinitatea acesteia. Apa din Oceanul Atlantic este mai sărată decât apa din Oceanul Pacific, ceea ce face ca apa să fie mai densă și să rămână la o adâncime mai mică decât apa din Pacific. În plus, apa din Oceanul Atlantic este mai caldă decât apa din Pacific în zonele mai apropiate de ecuator, ceea ce duce la o diferență de densitate și la o barieră fizică între cele două oceane.

În concluzie, diferențele în densitate, temperatură și salinitatea apei sunt principalele motive pentru care apa din Oceanul Atlantic și cea din Oceanul Pacific nu se amestecă în mod constant.

50 de curiozități despre oceane

 1. Oceanele acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului.
 2. Cel mai adânc punct al oceanelor este Fosa Marianelor din Pacific, având o adâncime de aproximativ 10.994 de metri.
 3. Pacificul este cel mai mare ocean al lumii.
 4. Atlanticul este al doilea ca mărime și separă America de Europa și Africa.
 5. Oceanul Indian este al treilea ca mărime și este legat de Oceanul Antarctic prin Canalul Mozambic.
 6. Arcticul este cel mai mic și cel mai puțin adânc dintre oceane.
 7. Cea mai lungă creastă submarină de pe Pământ este Creasta Mării Roșii.
 8. Diferitele straturi ale oceanului includ epipelagic, mezopelagic, batipelagic, abisalpelagic și hadalpelagic.
 9. Oceanul Antarctic conține cel mai rece și cel mai sărat tip de apă oceanică.
 10. Curenții oceanici influențează clima globală și distribuția temperaturilor pe suprafața Pământului.
 11. Marea Neagră este singurul mare interior al oceanelor, având o legătură limitată cu Marea Mediterană prin Strâmtoarea Bosfor.
 12. Oceanele conțin aproximativ 97% din apa de pe Pământ, iar restul de 3% este apă dulce, în principal în ghețari și lacuri.
 13. Cel mai mare recif de corali din lume este Marele Barier de Corali, situat în Pacific.
 14. Coraliștii sunt organisme marine care contribuie la formarea recifelor de corali.
 15. Oceanul Antarctic este cel mai puțin explorat dintre toate oceanele.
 16. Oceanele conțin o varietate bogată de viețuitoare, inclusiv pești, mamifere marine, nevertebrate și plante marine.
 17. Golfurile, precum Golful Mexic sau Golful Persic, sunt extinderi de apă înconjurate de uscat parțial.
 18. Oceanul Indian conține o zonă cunoscută sub numele de „Triunghiul Bermudelor” în care au fost raportate dispariții misterioase ale navelor și avioanelor.
 19. Plaja Maho din Sint Maarten este cunoscută pentru faptul că avioanele trec la mică altitudine deasupra sa în timpul aterizărilor.
 20. Ciclonii tropicali, cunoscuți și sub numele de uragane sau taifunuri, se formează în oceane și pot avea impact devastator asupra zonelor litorale.
 21. Oceanul Arctic este acoperit în mare parte de gheață în timpul iernii, iar aceasta se retrage în timpul verii.
 22. Circulația termohalină a oceanelor implică mișcarea apei pe verticală, determinată de variațiile de temperatură și salinitate.
 23. Oceanul Atlantic are o caracteristică numită Curentul Gulf Stream, care aduce apă caldă din Caraibe către Atlanticul de Nord.
 24. Cel mai mare organism viu de pe Pământ este reciful micelial Pando, o colonie de arbori aspen din Utah, Statele Unite.
 25. Adâncimea medie a oceanelor este de aproximativ 3.688 de metri.
 26. Oceanele sunt esențiale pentru reglarea concentrației de dioxid de carbon în atmosferă prin absorbția acestuia de către apele lor.
 27. Pământul a avut mai multe perioade glaciale în istoria sa, în care nivelul oceanelor a scăzut semnificativ.
 28. Epoca de gheață Pleistocen a lăsat urme în formațuni geologice marine precum morile glaciare subacvatice.
 29. Mareele sunt cauzate de influența gravitațională a Lunii și a Soarelui asupra Pământului.
 30. Oceanul Atlantic a fost traversat pentru prima dată de Cristofor Columb în 1492.
 31. Cel mai adânc loc explorat de om în oceane este Groapa Puerto Rico, având o adâncime de aproximativ 8.376 de metri.
 32. Există peste 230.000 de specii cunoscute de viețuitoare marine, dar se estimează că există multe altele încă nedescoperite.
 33. Oceanul Indian a fost numit astfel datorită prezenței bogate a insulelor indiene.
 34. Adâncimile oceanice conțin organisme extremofile care trăiesc în condiții extreme de presiune și temperatură.
 35. Strâmtoarea Gibraltar este singura conexiune naturală între Oceanul Atlantic și Marea Mediterană.
 36. Oceanele au un impact semnificativ asupra regimurilor climatice regionale prin transferul de căldură și umiditate.
 37. Cea mai mare „insulă de gunoaie” din oceane, cunoscută și sub numele de „Marea deșeurilor din Pacific”, este o zonă vastă cu concentrații mari de deșeuri plastice.
 38. Oceanul Atlantic de Sud este singurul ocean care nu atinge Cercul Antarctic.
 39. Un termen folosit pentru a descrie animalele care trăiesc pe fundul oceanului este „bentos”.
 40. Oceanele sunt sursa unei cantități semnificative de oxigen produs prin fotosinteză marină, realizată de plantele și algele marine.
 41. Oceanul Pacific este atât de vast încât cuprinde mai multe zone de convergență ale curenților, formând „Vîntul Alizelor”.
 42. Multe orașe mari și regiuni dens populate se află în zone litorale, expunându-se riscurilor asociate cu creșterea nivelului mării și fenomenelor meteorologice extreme.
 43. Oceanul Antarctic este acoperit de un strat gros de gheață, care în unele locuri poate atinge peste 4 kilometri în adâncime.
 44. Rețelele de telecomunicații globale utilizează cabluri submarine pentru a conecta continentele prin oceane.
 45. Turbulența oceanică, cunoscută și sub numele de „vârtejuri oceanice”, poate acționa ca o forță importantă în distribuirea căldurii în oceane.
 46. Majoritatea resurselor minerale din oceane sunt situate în adâncimile oceanice, cum ar fi nodurile polimetalice.
 47. Oceanele sunt un habitat vital pentru balenele și alte mamifere marine, care depind de ele pentru hrănire și reproducere.
 48. Oceanul Indian are o zonă cunoscută sub numele de „Triunghiul Dragonului”, unde navele și avioanele au dispărut în condiții neclare.
 49. Un fenomen oceanic cunoscut sub numele de „El Niño” poate provoca schimbări semnificative în modelele meteorologice și climatice globale.
 50. Comunitățile umane au trăit și au depins de oceane de-a lungul istoriei, beneficiind de resursele lor naturale precum peștele și crustaceele.

Foto: bzi.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.