Câte oceane sunt pe Pământ? Câtă apă este pe Terra?

0

Pe Pământ există cinci oceane: Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific, Oceanul Indian, Oceanul Arctic și Oceanul Antarctic (sau Oceanul Austral). Acestea acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului și conțin aproape toată apa de pe planetă.

Câtă apă este pe Terra?

Apa acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului, dar în total, apa reprezintă doar aproximativ 0,02% din masa totală a Pământului. Cantitatea totală de apă de pe Pământ este de aproximativ 1,4 miliarde de kilometri cubi. Dintre acestea, aproximativ 97% sunt apă sărată în oceane, iar restul de 3% este apă dulce, în mare parte în formă de ghețari, ape subterane și râuri și lacuri de suprafață.

Lucruri mai puțin știute despre oceane

Cel mai mare sistem de munți din lume se află pe fundul oceanului. Se numește Munții Mijlocii Atlantic și se întinde pe mai mult de 16.000 de kilometri.

Aproape jumătate din oxigenul pe care îl respirăm este produs de plantele marine, în special de alge.

Cea mai adâncă zonă din ocean este Groapa Marianelor, care se află în Oceanul Pacific și ajunge la o adâncime de peste 10.900 de metri.

Unele dintre cele mai lungi animale din lume trăiesc în ocean, precum caracatița gigant, care poate atinge o lungime de până la 9 metri.

Majoritatea oceanului este neexplorat, cu doar 5% din suprafața sa și 0,0001% din volumul său fiind descoperit până în prezent.

Există unele zone ale oceanului în care apa rămâne congelată tot timpul, acestea sunt numite ghețarii perenilor sau pack ice.

Aproape toate formele de viață existente pe Pământ se găsesc în oceane. Chiar și astăzi, oceanele sunt sursa unor noi descoperiri în ceea ce privește fauna și flora marină.

Oceanul are o influență semnificativă asupra climei și a temperaturii globale, fiind o sursă importantă de căldură și de energie care afectează vremea și condițiile meteorologice de pe uscat.

Unele specii de balene pot cântări până la 200 de tone, fiind cel mai mari animal din lume. De asemenea, acestea pot comunica între ele prin intermediul cântecelor, care pot fi auzite de la distanțe de zeci de kilometri.

Oceanul este cel mai adânc în zona de tranziție dintre crosta terestră și mantaua terestră, cunoscută sub numele de Moho.

Temperatura oceanului nu este aceeași în toate zonele sale. De exemplu, apa oceanului este mai caldă în apropierea ecuatorului și mai rece în zonele polare.

Unele specii de rechini sunt capabile să detecteze câmpurile electrice generate de corpul altor animale, ceea ce le ajută să își găsească prada chiar și în condiții de vizibilitate redusă.

Oceanele conțin mari cantități de minerale și metale, inclusiv aur, argint, cupru, fier, nichel și zinc. În ultimii ani, cercetătorii au dezvoltat tehnologii pentru extragerea acestor resurse din adâncurile oceanului.

În oceane se găsesc mai mult de un milion de specii de organisme, inclusiv pești, corali, alge, meduze, crabi, creveți, broaște țestoase și multe alte forme de viață.

Foto: pexels.com

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri