Președintele României Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre criza sanitară provocată de valul patru al pandemiei de COVID-19. Șeful statului a anunțat că a avut o întâlnire cu toți decidenții politici în care au stabilit noi reguli și restricții, pe care toată lumea trebuie să le respecte.

18.000, Nu este un simplu număr. Sunt 18.000 de români care stau cu teamă de necunoscut. Fiecare dintre ei cu familii, oameni dragi.

574. Nu este un simplu număr, sunt inimi de români care au încetat să mai bată, oameni care, în urmă cu câteva săptămâni, se bucurau de viață. Lasă acum în urmă lacrimile. Oameni care îi pierd pe cei pe care îi iubesc, oameni care îngroapă acum și o parte din sufletul lor.

1805. Nu este doar un număr, sunt oameni care se luptă minut de minut pentru fiecare respirtație.

Toate acestea sunt doar raportările zilei de azi. Sunt milioane de români afectați, cu viețile schimbate, de multe ori ireversibil. Spitale arhipline, medici epuizați. Acest coșmar ne arată că valul 4 se dovedește mult mai agresiv.

Nimic nu este mai presus de viață, trebuie să facem tot ce este omenește posibil, chiar și în ceasul al 12-lea, pentru a o proteja. Medicii și cadrele medicale duc o luptă epuizantă pentru viață. Nici sistemele medicale performante din țări cu o infrastructură medicală dezvoltată nu pot face față unui număr atât de mare. Am solicitat ajutor extern și suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin.

Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților. Cifrele de astăzi confirmă din păcate că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.

Vaccinurile anti-COVID sunt sigure și eficiente, la fel cum și formele severe și decesele cauzate de această boală sunt reale și dramatice. Conspirațiile și teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar putea salva viața.

În același timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă și este nevoie de ele acum.

Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toți, ca societate.

Dragi români, știu că este foarte greu, dar nu vă pierdeți speranța! Istoria națiunii noastre greu încercată stă mărturie că atunci când am fost solidari am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face și acum. Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială cât mai mult timp posibil!

Suntem în al doisprezecelea ceas, să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați!, a declarat șeful statului.

Șeful statului a anunțat că noile restricții vor intra în vigoare de luni, iar persoanele nevaccinate vor avea multe drepturi și libertăți suspendate.

Am discutat desprvaccinare, școli și restricții. Dacă vrem să soprească pandemia, singura soluție estvaccinarea. În vestul. Europei, undoamenii s-au vaccinat, pandemia nu mai are efect.

La noi în România s-a declanșat o adevărată catastrofă. Dacă vă vaccinați, scăpați dboală.

Până când vă convingeți să vă vaccinați, nevoidrestricții.

Începând dluni vacanță școlară pentru două săptămâni.

Începând dluni, masca devinobligatoripeste tot, și la școală, și la cinematograf, și pstradă.

Vor fi restricții începând dluni, guvernul va stabili măsurile. Va fi restricționată noaptea mișcarea, excepțifăcând cei vaccinați. La majoritatea activităților, pe timp de zi accesul va fi permis doar cu certificatul verde, a declarat Klaus Iohannis.

Foto: presidency.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.