Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit duminică, 19 mai 2024, într-un tragic accident de elicopter în apropiere de Varzaqan. Elicopterul în care se afla Raisi s-a prăbușit în timp ce acesta se deplasa împreună cu alți oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul de externe, Hossein Amir-Abdollahian. Toate persoanele aflate la bord au decedat în urma accidentului​.

Ebrahim Raisi a fost ales președinte al Iranului în 2021 și a fost cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare și pentru implicarea sa în diverse controverse legate de drepturile omului și politica externă. Pe durata mandatului său, Iranul a continuat îmbogățirea uraniului și a avut o atitudine de confruntare în negocierile cu Statele Unite privind acordul nuclear​.

Detalii interesante despre Ebrahim Raisi

1. Cariera în sistemul judiciar
Ebrahim Raisi a avut o carieră lungă în sistemul judiciar iranian, deținând mai multe funcții cheie, inclusiv cea de Procuror General al Iranului între 2014 și 2016 și cea de Șef al Justiției între 2019 și 2021. De asemenea, a fost implicat în comisia de persecuție responsabilă pentru execuțiile masive din 1988, ceea ce i-a adus supranumele de „măcelarul din Teheran”​​.

2. Sancțiuni internaționale
Raisi a fost sancționat de către Statele Unite în conformitate cu ordinul executiv 13876, fiind acuzat de crime împotriva umanității de diverse organizații internaționale pentru drepturile omului și raportori speciali ai Națiunilor Unite​​.

3. Relațiile internaționale
Mandatul său a fost marcat de tensiuni internaționale, inclusiv sprijinul Iranului pentru Rusia în invazia Ucrainei și atacurile cu rachete și drone asupra Israelului. De asemenea, Iranul a continuat să susțină grupuri proxy precum Hezbollah și mișcarea Houthi din Yemen​.

4. Educație și viață personală
Raisi s-a născut pe 14 decembrie 1960 într-o familie clericală din Mashhad. A urmat studii la seminarul din Qom și a fost implicat în activități religioase și educaționale de-a lungul vieții sale. Era căsătorit cu Jamileh Alamolhoda și aveau doi copii​​.

Moartea lui Ebrahim Raisi lasă Iranul într-o situație politică incertă, având în vedere că acesta era considerat un posibil succesor al liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei. Tragedia vine într-un moment de tensiuni internaționale și interne majore pentru Iran, iar impactul pe termen lung al acestei pierderi asupra stabilității regiunii rămâne de văzut.

Foto: timesofisrael.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.