Începând cu septembrie 2024, pensiile românilor vor fi majorate, datorită unui proces amplu de recalculare a veniturilor pensionarilor din întreaga țară. Deși vestea aduce un val de speranță pentru mulți, nu toți pensionarii vor beneficia de aceste creșteri. Aproape 40% dintre pensionari, adică aproximativ 3.000.000 de persoane, vor primi majorările propuse, în timp ce restul vor continua să primească aceleași pensii ca și până acum.

Impactul Recalculării asupra Pensionarilor

Recalcularea pensiilor nu aduce beneficii pentru toți pensionarii, în special pentru cei care s-au pensionat înainte de anul 2001. Pentru acești pensionari, nu toate veniturile sunt luate în calcul în procesul de recalculare. Astfel, mulți dintre aceștia ar putea să nu vadă o creștere a pensiilor.

Documente Necesare pentru Dovedirea Veniturilor

Pentru a-și dovedi orele suplimentare, precum cele lucrate în weekend, noaptea sau peste program, pensionarii trebuie să prezinte adeverințe de la fostele locuri de muncă. Dacă firma la care au lucrat nu mai există, aceștia trebuie să solicite documentele necesare de la Arhivele Statului sau de la primăria de care ținea compania.

Acest aspect este deosebit de important pentru agricultori, care trebuie să prezinte documente ce atestă orele suplimentare, sporurile, primele și munca în zilele de sâmbătă până la data limită de 1 martie 2025. Aceștia au la dispoziție perioada dintre 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025 pentru a depune aceste documente.

În baza documentelor prezentate, pensiile vor fi recalculate, iar beneficiarii ar putea primi sume suplimentare de sute de lei comparativ cu pensiile actuale. Această recalculare se bazează pe venituri și sporuri din perioadele de muncă anterioare, care nu au fost inițial incluse în calculul pensiilor.

Motivul pentru Depunerea Noilor Adeverințe

În perioada până în 1977 și între anii 1990 și 2001, contribuțiile la Casa de Asigurări Sociale erau calculate pe baza salariului brut, care includea remunerația pentru orele lucrate în regim normal, salariul din acorduri individuale și sporurile permanente și temporare. Între 1977 și 1990, s-a realizat tranziția de la calculul contribuțiilor pe baza salariului brut la cel pe baza salariului net. Astfel, în statele de plată, reținerile nu mai erau vizibile, acestea fiind suportate de angajator. Din acest motiv, este necesară prezentarea adeverințelor care detaliază aceste venituri pentru a se realiza o recalculare corectă a pensiilor.

Majorarea pensiilor din septembrie 2024 reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea veniturilor pensionarilor români. Cu toate acestea, procesul de recalculare implică eforturi suplimentare din partea pensionarilor, în special pentru cei care s-au pensionat înainte de 2001. Prin depunerea documentelor necesare, aceștia pot beneficia de pensii majorate, reflectând mai corect munca și contribuțiile lor din trecut.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.