Pandemia de coronavirus este tot mai critică în România. În ultimele zile, numărul persoanelor infectate cu virusul din China în 24 de ore a ajuns la 15.000. Drept urmare, autoritățile centrale au decis introducerea de noi restricții. Așadar, în localitățile unde rata de incidență a ajuns la sase la mia de persoane masca redevine obligatorie și în spațiul deschis.

Cseke Attila, ministrul Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.

Conform actului oficial, vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Masca coronavirus

Ce crede Klaus Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că situația este critică,  iar criza politică face ca problema să fie greu de gestionat.

Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele despre pandemie. Avem aproape 15.000 de cazuri, din păcate avem peste 330 de decese. Este o catastrofă.

Trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern.

Asumarea trebuie făcută de toată clasa politică. Atât de simplu e. Dar asta trebuie să vină la pereche cu soluții. Soluția există, am creionat-o, e pe masă, se numește PNRR, prevede peste 2 miliarde de euro sistemul sanitar, banii sunt pentru spitale noi, modernizarea de spitale vechi, crearea unor noi posturi în sănătate.

Prin Planul Național am abordat această chestiune, dar și aici e nevoie de un guvern care duce lucruri mai departe. Dacă nu avem Guvern, banii nu vor fi folosiți și lucrurile vor rămâne nerezolvate, a declarat Klaus Iohannis.

certificatul verdeCertificatul verde Covid-19 ar putea deveni obligatoriu peste tot

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că se discută introducerea certificatului verde Covid-19 pentru toate activitățile economice. În felul acesta se dorește ca niciun sector al economiei să nu mai fie blocat din cauza pandemiei de coronavirus.

Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul Sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice în care intrăm în contact cu persoane. Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult.

Nu am discutat despre a reduce numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice. A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important, ne gândim la acest lucru.

Este doar o triere. Dacă te vaccinezi, trecut prin boală sau testat (…) Aș merge și pe ideea introducerii certificatului verde și în magzine, a declarat premierul.

Foto: digi24.ro și Pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.