S-a impus starea de urgență într-un oraș rus din cauza contaminării nucleare. Autoritățile ruse nu au explicat ce provoacă radiațiile alarmante din Khabarovsk. O sursă de radiații misterioasă a fost „înlăturată și plasată într-un container de protecție” și „transportată la o facilitate de depozitare a deșeurilor radioactive” în oraș, cel mai mare din estul îndepărtat al Rusiei și aproape de granița cu China.

Cu toate acestea, starea de urgență va rămâne pentru cel puțin încă trei zile în districtul industrial al orașului, în timp ce agențiile de aplicare a legii examinează originea scurgerii. Pare că autoritățile au acționat după o săptămână.

Un bărbat purtând o mască de protecție nucleară este văzut în întuneric cu un cititor de radiații care crește rapid în timp ce merge peste un „depozit deșeuri”. Cititorul său a dat alarma la 0,45 radiații, iar cea mai mare valoare vizibilă pe ecran este de 5,99. Totuși, în videoclip, bărbatul spune că a fost o valoare de 20, suficientă pentru a crește riscul de cancer, a deteriora ADN-ul, a provoca leziuni fatale și a pune în pericol sănătatea copiilor.

În mod uimitor, scurgerea potențial letală de radiații din Khabarovsk era cunoscută de aproximativ o săptămână înainte de a se acționa sau de a se alerta publicul, spun rapoartele. Un „băiat” care a făcut o primă citire pe 28 martie a raportat-o serviciilor speciale rusești, dar abia astăzi a fost declarată starea de urgență.

Andrey Kolchin, șeful apărării civile din oraș, a declarat: „S-a descoperit o sursă de niveluri crescute de radiații… zona a fost împrejmuită. S-a decis să se introducă starea de urgență în Khabarovsk pentru a efectua lucrările mai rapid.”

Autoritățile au insistat că nu există nicio amenințare la adresa vieții. „Sursa de radiații a fost îndepărtată și plasată într-un container de protecție, transportată la o facilitate de depozitare a deșeurilor radioactive”, a spus o sursă de la agenția nucleară Radon, potrivit msn.com. „Nu există poluare a mediului și nicio amenințare la adresa societății.” Khabarovsk are o populație de 630.000 de locuitori și este situat pe râul Amur.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.