Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Pe ce dată și unde?

0

Iisus Hristos este personajul cel mai cunoscut din istoria umanității. Nașterea sa a reprezentat o necunoscută mult timp, istoricii contrazicându-se pe data la care fecioara Maria l-a adus printre oameni pe Fiul lui Dumnezeu. După multe analize și calcule se pare că Mântuitorul nu s-a născut pe 25 decembrie, așa cum este sărbătorit de creștinii din întreaga lume, în fiecare an.

Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos?

Toți creștinii din întreaga lume, fie ei ortodoxi sau catolici sărbătoresc nașterea lui Iisus Hristos pe data de 25 decembrie, în fiecare an, însă după studierea documentelor istorice și scrierilor sfinte, acest lucru este greșit.

Luna şi ziua naşterii lui Iisus nu le ştim. 25 decembrie este sărbătoarea romană a solstiţiului de iarnă (Ziua Naşterii Soarelui Învingător), pe care creştinii au transformat-o în Ziua Naşterii lui Hristos, Soarele Dreptăţii, făcând din ea sărbătoare imperială, sfântă şi obligatorie.

Ştiind că Irod, în timpul căruia s-a născut Iisus, murise în luna aprilie a anului 4 î.Hr, însă Naşterea Domnului a avut loc, cel mai probabil, în toamna anului 5 î.Hr, a mărturisit arhimandritul Teofil Lefter, citat de doxologia.ro.

Nu multă lume știe, însă pentru o bună perioadă de timp, în trecut, oameni credincioși sărbătoreau nașterea lui Iisus Hristos odată cu botezul acestuia, pe data de 6 ianuarie. Un fapt inedit, care s-a pierdut după trecerea anilor.

Nu ştim ziua şi luna naşterii Lui, avem cu aproximaţie anul. Totuşi, profeţia este uluitor de exactă. Cu aproximativ 720 de ani înainte a fost prezis locul exact al naşterii Lui, Betleem, deşi părinţii Săi erau din Nazaretul Galileii. Cu aproximativ 530 de ani înainte, a fost prezis timpul apariţiei (27 d. Hr.) şi, implicit, al naşterii Lui (5 î.Hr.), a adăugat părintele arhimandrit, pentru sursa citată mai sus.

Cu toate acestea, armenii au păstrat tradiția și sărbătoresc nașterea Mântuitorului pe 6 ianuarie, odată cu botezul acestuia. Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost separată de cea a Botezului, în Biserica din Antiohia, în jurul anului 375, apoi la Constantinopol în anul 379.

În prima jumătate a secolului al V-lea, ziua de 25 decembrie, ca dată a sărbătorii Naşterii Domnului, a fost introdusă şi în Biserica Alexandriei şi apoi a Ierusalimului, generalizându-se în aproape toată creştinătatea răsăriteană.

Chiar și așa, data nașterii lui Iisus Hristos este greu de stabilit exact, însă Dionisie cel Smerit (470- 545) a rămas a venit cu propunerea numărării anilor începând cu anul nașterii lui Isus Hristos. El a folosit un tabel cu datele de prăznuire a Sfintelor Paști, iar Biblia oferă indicii cu privire la nașterea lui Iisus pe baza referirilor la conducătorii Imperiului Roman din acea vreme.

Potrivit istoricilor, Iisus Hristos s-a născut în jurul anilor 3-2 î.e.n. Papa Benedict al XVI-lea a considerat că data de 1 d. Hr. nu este corectă în privința nașterii lui Iisus, el estimând acest eveniment între anii 7 și 2 î.e.n.

Câți ani a avut Mântuitorul când a murit?

Având în vedere că nu se știe data exactă de naștere a lui Iisus Hristos, nu se poate spune cu certitudine ce vârstă avea acesta când a murit. Potrivit scrierilor biblice, Fiul lui Dumnezeu ar fi avut între 33 și 36 de ani când s-a sacrificat pentru iertarea păcatelor a oamenilor. Iisus Hristos fost crucificat la Ierusalim în jurul anului 30, sub guvernarea lui Ponțiu Pilat.

Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac (Luca 23, 34).

Iisus Hristos este fondatorul și figura centrală a creștinismului, fiind considerat Fiul lui Dumnezeu, drept Mesia cel vestit de Vechiul Testament iudaic și drept al doilea personaj al Trinității creștine.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri