Când va fi următorul cutremur puternic în România?

0

Cutremurul din 4 martie 1977  a fost unul foarte puternic. Acesta s-a produs la ora 21:22 și a avut efecte groaznice asupra României. Cutremurul a înregistrat o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a ținut aproximativ 50 de secunde. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București, unde mai mult de 33 de clădiri s-au prăbușit.

Seismul a provocat de asemenea pagube și în Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toată zona Balcanilor.

Cutremurul s-a simțit în mai toată Europa

Seismul s-a resimțit aproape în toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au fost alunecări de teren.

În seara zilei de 4 martie, președintele Nicolae Ceaușescu, împreună cu soția sa, luau parte la banchetul oficial oferit de președintele Nigeriei. După toastul șefului statului nigerian, un secretar român a intrat în sală și l-a informat pe Ceaușescu de situația din țară. Aflând cele întâmplate liderul comunist s-a așezat și l-a anunțat, în particular, pe președintele Nigeriei de dezastrul survenit în România. Banchetul a luat sfârșit după câteva minute.

Cutremurul din 1977 a provocat multe pagube

Din cauza cutremurului a avut loc o pană de curent în aproape tot Bucureștiul, făcând imposibilă orice comunicație. În plus, autoritățile locale nu aveau idee despre măsurile care trebuiau luate pentru că nu aveau nici aparatura necesară. După restabilirea legăturii cu țara, președintele Ceaușescu a cerut un raport sumar al situației și a dat primele ordine de acțiune, o dată cu un apel către populație. S-a instituit, prin decret prezidențial, starea de necesitate pe întreg teritoriul României.

În timpul nopții, un avion i-a adus pe Nicolae și Elena Ceaușescu înapoi în țară. Pe parcursul zilelor ce au urmat, cei doi au făcut vizite în București pentru a evalua pagubele și a calma populația. S-au dat ordine ferme de a se continua salvarea victimelor chiar și peste termenul considerat limită de supraviețuire.

Cu ajutoarele Crucei Roșie (în special câini dresați pentru astfel de cazuri), pompierii și cascadorii români au făcut eforturi multiple pentru a salva cât mai multe vieți.

Când va fi următorul cutremur mare?

Fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului Gheorghe Mărmureanu a declarat că România se apropie cu pași repezi de un seism important. Potrivit datelor istorice, acesta ar trebui să aibă loc cât mai curând, având în vedere că în scoarța terestră s-a acumulat multă tensiune.

În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani.

Noi în România am avut niște cutremure mari. Am studiat prin biserici, pe unde am găsit date. Și avem o gamă de cutremure care se desfășoară după un anumit tipic, cele foarte puternice care sunt așa. La 1738, apoi 1838. A venit 1940, deci, ce urmează: 2040. Următorul ar trebui să fie în 2040.

Mai sunt o rază de cutremure care au fost, de exemplu în 1701 care a afectat Constantinopolul, apoi 1802, un cutremur extrem de mare, a fost de sfânta Parascheva chiar, după care 1904. Și tot așa, a fost în 2005. Vedeți? Sunt două linii de cutremure și au între ele cam 100 de ani, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru fanatik.ro.

Specialiștii în seismologie reiterează faptul că este greu să fie o predicție clară, în ceea ce privește următorul cutremur mare și îndeamnă populația să fie vigilentă.

Foto: mditv.ro și playtech.ro

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri