Unde se află cei 30 de arginți, pentru care Iuda l-a trădat pe Hristos?

0

Treizeci de arginți a fost suma pentru care Iuda Iscarioteanul s-a hotărat să îl trădeze pe Iisus Hristos, se arată într-o relatare din cartea biblică Matei 26:15, din Noul Testament. Astfel, înainte de „Cina cea de taină”, Iuda s-a dus la marii preoți și a negociat să-l predea pe Mântuitor în schimbul a 30 de monede de argint. Ulterior, acesta a încercat să le restituie banii, fiind cuprins de remușcări.

De ce a fost trădat Iisus Hristos de Iuda?

Numele Iuda de multe ori este folosit în literatură și în vorbirea obișnuită cu referire la persoanele care îi „vând” pe cei apropiați, trădându-le încrederea, prietenia sau loialitatea pentru un câștig personal.

Deseori Iuda este prezentat în scenele ce explică patimile lui Hristos, ținând arginții într-o pungă sau un portofel. Banii reprezintă unul dintre obiectele asociate patimilor. Monedele apar în secolul al XIV-lea, mai târziu decât alte elemente mai importante, precum Coroana de spini sau sau sulița cu care a fost înjunghiat Hristos.

Semnul stabilit de Iuda pentru ca soldații sa îl recunoască pe Isus și să-l aresteze a fost un sărut pe obraz, lucru pe care l-a și făcut, iar apoi Mântuitorul a fost arestat apoi în „Grădina Ghetsimani”.

Cina cea de taină, pictată de Leonardo da Vinci

În capitolul 27 al cărții Matei se relatează că Iuda a fost cuprins de remușcări și a dat înapoi banii marilor preoți, înainte de a se spânzura, însă ei au decis să nu pună banii în vistieria templului, întrucât erau considerați bani murdăriți de sânge. O relatare diferită a morții lui Iuda este prezentată în Faptele Apostolilor, unde Petru descrie ceea ce i s-a întâmplat lui Iuda în Faptele Apostolilor 1:17-20 („căzând cu capul înainte, a crăpat pe la mijloc și i s-au vărsat toate măruntaiele”). Potrivit istoricilor, una dintre aceste monede se găsește la Muzeul Hunt.

Așa arată una dintre monedele de argint pentru care Iisus Hristos a fost vândut

Cât valorează, în prezent, cei 30 de arginți ai lui Iuda?

Cei 30 de arginți semnifică efectiv la propriu „monede de argint”, iar cercetătorii nu s-au pus de acord care ar putea fi monedele incluse în prețul primit de Iuda. Donald Wiseman sugerează două posibilități: tetradrahmele din Tir, denumite de obicei sicli tirieni (14 grame de argint cu puritatea de 94%), sau stateri din Antiohia (15 grame de argint cu puritatea de 75%), ambele cu imaginea împăratului Octavianus Augustus. Potrivit unor studi, cele 30 de „monede de argint” ar putea avea în prezent o valoare cuprinsă între 185 $ și 216 $.

Pentru a înțelege mai bine evenimentul, care a schimbat soarta omenirii, puteți viziona serialul de pe HBO, „30 de arginți”.

Foto: Wikipedia

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri