Care este cea mai apropiată planetă de Soare?

0

Cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur. Planeta se află la o distanță medie de aproximativ 58 milioane de kilometri de Soare și orbitează în jurul acestuia într-un interval de timp de aproximativ 88 de zile terestre.

Din cauza proximității sale față de Soare, suprafața lui Mercur poate fi foarte fierbinte în timpul zilei, atingând temperaturi de până la 430 de grade Celsius, în timp ce temperatura de noapte poate ajunge până la -170 de grade Celsius. Mercur este, de asemenea, cea mai mică planetă din sistemul solar, având un diametru de aproximativ 4.880 de kilometri, mai mic decât cel al unor luni din sistemul solar, cum ar fi Ganymede și Titan.

Distanța medie dintre Pământ și Mercur variază în funcție de poziția relativă a celor două planete în timpul orbitelor lor, deoarece orbitele lor sunt eliptice. În general, distanța medie este de aproximativ 77 de milioane de kilometri. În cel mai apropiat punct al orbitei sale, prima planetă de la Soare poate fi la o distanță de doar 77 de milioane de kilometri de Pământ, iar în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale, poate fi la o distanță de până la 222 de milioane de kilometri de Terra.

Curiozități despre Mercur

  1. Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare, având o distanță medie de aproximativ 58 de milioane de kilometri.
  2. Mercur are cea mai mare variație de temperatură dintre toate planetele din sistemul solar, cu temperaturi care variază de la -173°C în zonele umbroase la 427°C în zonele expuse direct la lumina soarelui.
  3. Deoarece planeta este atât de aproape de Soare, orbita sa este rapidă, iar un an pe Mercur durează doar 88 de zile terestre.
  4. Mercur are o densitate ridicată, fiind a doua planetă cea mai densă din sistemul solar, după Pământ.
  5. Planeta are o atmosferă foarte subțire, formată în principal din heliu și sodiu.
  6. Mercur este singura planetă din sistemul solar care nu are sateliți naturali.
  7. Planeta a fost numită după zeul roman al comerțului, al călătoriei și al hoților, datorită vitezei sale rapide de rotație în jurul Soarelui.
  8. Prima planetă de la Soare a fost vizitată de două ori de nave spațiale, Mariner 10 în anii 1970 și MESSENGER în anii 2000 și 2010.
  9. Suprafața planetei este acoperită cu cratere de impact, dealuri și văi, dar și cu câmpii de lavă întinse.
  10. Mercur este cea mai puțin explorată planetă a sistemului solar, deoarece condițiile sunt extreme din cauza apropierii de Soare.

Foto: Wikipedia.org

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri