Care este cel mai mare continent?

0

Cel mai mare continent al Pământului este Asia, cu o suprafață de aproximativ 44,5 milioane de kilometri pătrați. Este urmat de Africa, cu o suprafață de aproximativ 30,2 milioane de kilometri pătrați, iar pe locul trei se află America de Nord, cu o suprafață de aproximativ 24,5 milioane de kilometri pătrați. Celelalte continente, în ordinea suprafeței, sunt America de Sud, Antarctica, Europa și Australia.

Lucruri interesante despre continentul Asia

Asia este cel mai mare continent al lumii, iar aproximativ 60% din populația lumii trăiește în această zonă. Iată câteva lucruri interesante despre Asia:

  1. Cel mai înalt vârf din lume, Muntele Everest, se află la granița dintre Nepal și Tibet și face parte din lanțul muntos Himalaya, care se întinde pe o distanță de aproximativ 2.400 de kilometri prin Nepal, Tibet, India, Pakistan, Bhutan și Afganistan.
  2. De asemenea, cel mai adânc punct de pe Pământ, Groapa Marianelor, se găsește în Oceanul Pacific, lângă insulele Mariane de Nord, care fac parte din Micronezia, o regiune insulară din Asia de Est.
  3. Asia este patria a două dintre cele mai vechi civilizații ale lumii, China și India, care și-au dezvoltat propriile culturi, religii, științe și filozofii în urmă cu mii de ani.
  4. Pe continentul asiatic se găsește de asemenea și deșertul Gobi, care se întinde pe o suprafață de peste 1,3 milioane de kilometri pătrați, fiind al cincilea cel mai mare deșert din lume și cel mai mare din Asia.
  5. Continentul este, de asemenea, cunoscut pentru fauna sa diversă și unele dintre cele mai iconice animale ale lumii, cum ar fi tigrul, panda, elefantul asiatic, rinocerul indian și maimuța Rhesus.
  6. Pe lângă acestea, Asia găzduiește și câteva dintre cele mai importante orașe ale lumii, cum ar fi Tokyo, Beijing, Delhi, Seul, Mumbai, Bangkok, Jakarta și multe altele.
  7. De asemenea, continentul este locul în care s-au născut sau au trăit personalități istorice importante, precum Mahatma Gandhi, Buddha, Confucius, Mao Zedong, Genghis Khan, Aung San Suu Kyi și așa mai departe.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile interesante despre continentul asiatic, care are o istorie bogată și diversă și o cultură fascinantă.

Foto: pexels.com

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri