Salariul minim brut pe economie a fost crescut de către Guvern, însă există planuri de majorare și pentru o taxă semnificativă. Casa de Pensii a dezvăluit modificările care vor avea loc în acest sens.

Din data de 1 octombrie 2023, Casa de Pensii implementează schimbări semnificative în procesul de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale, ca urmare a majorării salariului minim brut pe teritoriul țării. Această creștere va afecta direct modul în care se calculează baza de contribuții pentru asigurările sociale, generând ajustări semnificative în contractele de asigurare socială.

Potrivit noilor reglementări, venitul lunar minim garantat în contractele de asigurare socială, așa cum arată Legea nr. 263/2010, va fi de 3.300 de lei, începând cu luna octombrie. Această valoare a venitului minim garantat va determina contribuția de asigurări sociale, care se va situa la suma de 825 de lei pentru acești bani.

Este esențial de subliniat că această valoare de 3.300 de lei va fi aplicată și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în conformitate cu dispozițiile Ordonanței de Urgență nr. 163/2020, începând cu aceeași dată. Cu toate acestea, trebuie menționat că această modificare nu va afecta contractele de asigurare socială încheiate în temeiul OUG nr. 163/2020 până la data de 1 octombrie 2023.

Toate veniturile sub 3.300 de lei vor fi recalculate

Un element crucial de luat în considerare este că orice venit care este sub nivelul minim de 3.300 de lei va fi ajustat de către casa teritorială de pensii, iar asiguratul va fi notificat în acest sens. Prin urmare, este imperativ ca toți asigurații să fie conștienți de aceste schimbări și să-și revizuiască contractele de asigurare socială în consecință.

De asemenea, trebuie menționat că instituția numită Casa de Pensii Neamț a reamintit că potrivit Ordonanței de Urgență nr. 163/2020, este posibilă asigurarea retroactivă în temeiul unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani. Această opțiune permite asigurarea pentru perioade de timp, fie ele continue sau discontinue. Contractul de asigurare socială se încheie exclusiv în scopul obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Foto: alephnews.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.