Câte planete are sistemul nostru solar?

0

Sistemul nostru solar are opt planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. În plus, sistemul solar are și alte corpuri importante, cum ar fi luni, comete, asteroizi și planete pitice, cum ar fi Pluto.

În total, există mii de corpuri cerești în sistemul solar, iar cercetările recente sugerează că ar putea exista și o a noua planetă gigantă îndepărtată, numită „Planet Nine” sau „Planet X”, dar aceasta încă nu a fost confirmată.

De ce se învârt planetele în jurul Soarelui?

Planetele se învârt în jurul Soarelui datorită gravitației. Gravitația este o forță atractivă care există între orice două obiecte cu masă. În cazul sistemului solar, gravitația Soarelui este responsabilă pentru menținerea planetelor în orbită în jurul său. Soarele are o masă enormă, iar atracția sa gravitațională este suficient de puternică pentru a păstra planetele în mișcare continuă în jurul său.

În momentul formării sistemului solar, materia din discul protoplanetar s-a adunat în diferite regiuni, formând planetele. Aceste corpuri cerești și alte obiecte din sistemul solar se rotesc în jurul Soarelui pe orbite eliptice. Când un obiect se deplasează pe orbita sa, este supus atât gravitației Soarelui, cât și a altor corpuri cerești din sistemul solar, ceea ce poate afecta ușor traiectoria sa. Cu toate acestea, gravitația Soarelui este cea mai importantă forță care menține planetele în mișcare regulată pe orbitele lor.

Care este cea mai îndepărtată planetă de Soare?

Cea mai îndepărtată planetă de Soare este Neptun. Planeta se află la aproximativ 4,5 miliarde de kilometri distanță de Soare, ceea ce înseamnă că are o orbită de aproximativ 30 de ori mai mare decât cea a Pământului. Neptun este una dintre cele patru planete gigante din sistemul solar, având o masă de aproximativ 17 ori mai mare decât masa Pământului și fiind compusă în mare parte din gaze, precum hidrogenul, heliul și metanul. Neptun are și un sistem de inele și 14 luni cunoscute, cel mai mare fiind Triton.

Foto: space.com

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri