Cine a fost Nicolae Titulescu? Cariera și viața acestuia

Cine a fost Nicolae Titulescu? Cariera și viața acestuia

Nicolae Titulescu a avut o minte genială și a marcat perioada în care acesta a trăit. S-a născut pe 4 martie 1882, la Craiova, și a murit pe 17 martie 1941 la Cannes, Franța.

Nicolae Titulescu a fost un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al Afacerilor Străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor. Din 1935 a fost membru titular al Academiei Române.

Biografie Nicolae Titulescu

Nicolae Titulescu a fost fiul lui Ion Titulescu și al Mariei Urdăreanu. Majoritatea copilăriei acesta și-a petrecut-o la moșia tatălui său din Titulesti, județul Olt.

Ion Titulescu a îndeplinit funcția de prefect al județului Dolj, președintele Curții de Apel din Craiova, deputat în Parlament sub guvernul Ion C. Brătianu.

Între 1893-1900 Nicolae urmează cursurile Liceului „Carol I” din Craiova. Rezultatele excelente fac ca Nicolae Titulescu să primească o bursă de 5 ani la Facultatea de Drept din Paris. Aici, el își obține doctoratul și este inițiat în francmasonerie într-o lojă masonică din capitala Franței.

În 1905 s-a întors în România ca profesor de drept la Universitatea din Iași, iar în 1907 se mută în București, an în care s-a căsătorit cu Caterina Burcă.

Titulescu intră în politica în 1909, iar în 1912 obține un loc pe listele Partidului Conservator-Democrat și devine deputat de Romanați. Cinci ani mai târziu acesta este numit ministrul Finanțelor în Guvernul Ion C. Brătianu.

Nicolae Titulescu a susținut toată cariera sa unirea Transilvaniei cu România și declara: „România nu poate fi întreagă fără Ardeal… Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața… Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice”.

În 1918, Nicolae Titulescu a înființat, împreună cu Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille, la Paris, Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională.

Începând din anul 1921 a funcționat ca delegat permanent al României la Liga Națiunilor de la Geneva, fiind ales de două ori (1930 și 1931) președinte al acestei organizații internaționale.

Nicolae Titulescu a observat pericolul nazist

Odată cu apariția nazismului, Nicolae Titulescu a observat pericolul care paște Europa și în acest sens a semnat, la Londra, în numele guvernului României, convențiile:

  • împotriva agresorului și a depus eforturi remarcabile pentru încheierea în 1933 a Micii Înțelegeri;
  • pentru încheierea în 1934 a Înțelegerii Balcanice (pacte regionale în care vedea o pavăză împotriva agresiunii din partea statelor revizioniste);

Pe 29 august 1936, Nicolae Titulescu a fost exilat din țară de către regele Carol al II-lea. Acestea din urmă era un apropiat al Germaniei și nu îi plăcea viziunea politică a lui Titulescu. Stabilit la început în Elveția, apoi în Franța, Nicolae a propagat chiar și în exil ideea prezervării păcii, anticipând pericolul unui nou război.

Activitatea diplomatică a lui Nicolae Titulescu a fost descrisă cel mai bine chiar de el: „Întreagă politică externă pe care am urmat… n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil”.

De ce Nicolae Titulescu a fost considerat un geniu al politicii?

Nicolae Titulescu (1882-1941) a fost un diplomat, om de stat și profesor român, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul relațiilor internaționale și diplomației. Motivele pentru care a fost considerat un geniu includ:

Experiența diplomatică extinsă: Nicolae Titulescu a avut o carieră diplomatică impresionantă, reprezentând România în diferite funcții la nivel internațional. A fost ministru de externe al României de mai multe ori și a ocupat poziții importante în Liga Națiunilor și Organizația Națiunilor Unite.

Contribuții la Liga Națiunilor: A fost un susținător activ al ideii de cooperare internațională și a jucat un rol important în activitățile Ligii Națiunilor. A fost președintele Adunării Generale a Ligii Națiunilor în două rânduri și a fost implicat în elaborarea și promovarea tratatului privind Pactul de la Locarno, care urmărea menținerea păcii în Europa.

Angajamentul pentru pace și securitate: Titulescu a fost un adept al soluțiilor diplomatice și a militat pentru menținerea păcii și securității internaționale. A căutat modalități de evitare a conflictelor și de gestionare a diferendelor dintre state prin mijloace pașnice.

Expertiză în drept internațional: Nicolae Titulescu a fost un expert în drept internațional și a adus contribuții semnificative la dezvoltarea și aplicarea normelor de drept internațional. A participat la redactarea mai multor tratate și convenții internaționale.

Promovarea drepturilor omului: Titulescu a fost un susținător ferm al drepturilor omului și a militat pentru recunoașterea și respectarea acestora la nivel internațional.

Este important să subliniem că evaluarea calităților unei persoane ca „geniu” poate varia în funcție de perspectiva și contextul istoric. Contribuțiile lui Nicolae Titulescu în domeniul diplomației și relațiilor internaționale sunt apreciate, iar influența și viziunea sa au lăsat o amprentă semnificativă în istoria României și a comunității internaționale.

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.