Cine l-a trădat pe Decebal la romani?
Decebal a fost trădat de către unii dintre cei mai apropiați și înalți membri ai curții sale. După bătălia de la Tapae din anul 88 d.Hr., în care armata dacă condusă de Decebal a fost învinsă de trupele romane conduse de împăratul Domițian, Decebal s-a retras în capitala sa, Sarmizegetusa Regia, unde a început să ia măsuri pentru a se pregăti de o nouă confruntare cu românii.
În această perioadă, unii dintre membrii curții sale au început să colaboreze cu românii și să furnizeze informații despre planurile lui Decebal. Unul dintre acești trădători a fost contele Longinus, care a fost capturat de către români și a furnizat informații cruciale despre strategiile și planurile lui Decebal. În cele din urmă, forțele române au atacat Sarmizegetusa Regia și au reușit să captureze cetatea, ceea ce a dus la sinuciderea lui Decebal și la sfârșitul independenței Daciei.
O altă teorie susține că Bicilis a fost un apropiat al regelui dac Decebal despre care se spune că ar fi arătat romanilor pe unde se poate intra în Sarmisegetuza și locul unde se afla tezaurul lui Decebal.
Cine a fost Decebal?
Decebal a fost ultimul rege al dacilor, un popor tracic care a trăit în regiunea Munților Carpați și a Dunării în secolele I î. Hr. – II d. Hr. Decebal a domnit din anul 87 d.Hr. până în 106 d. Hr., perioadă în care a reușit să unească triburile dacice și să creeze o puternică confederație dacică, care a reprezentat o amenințare constantă pentru Imperiul Roman.
Decebal este cunoscut pentru că a luptat împotriva Romei în două războaie daco-romane, în anii 101-102 și 105-106 d. Hr., încercând să-și apere independența și teritoriile de influență. Deși a reușit să învingă armata romană în primele două războaie, Decebal a fost în cele din urmă învins în Bătălia de la Sarmizegetusa, în anul 106 d. Hr., după care și-a luat viața pentru a nu fi capturat de romani.
Decebal a fost un lider respectat de către dacii săi, fiind considerat un simbol al luptei pentru libertate și independență. În zilele noastre, el este considerat un erou național în România și este adesea prezentat în literatură și artă ca un simbol al identității și istoriei naționale.
Foto: Wikipedia.org