De la 1 septembrie, pensiile vor crește, dar salariile bugetarilor ar putea fi afectate serios. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a emis un avertisment îngrijorător în legătură cu posibilitatea înghețării salariilor pentru angajații din sectorul public.

Avertismentul guvernatorului BNR legat de salariile bugetarilor

Mugur Isărescu a explicat că, în contextul în care datoria publică a României a depășit 50% din PIB, există riscul înghețării salariilor bugetarilor, dacă legea responsabilității fiscale nu este respectată. „La un grad de îndatorare de peste 50%, înseamnă îngheţări de salarii”, a declarat guvernatorul BNR, subliniind gravitatea situației.

Contextul economic actual

Datele recente publicate de Ministerul Finanțelor arată că datoria publică a României a ajuns la 802 miliarde lei în ianuarie 2024. Doar în prima lună a acestui an, Guvernul a adăugat 18 miliarde lei la datoria guvernamentală, fapt care a dus datoria publică peste pragul critic de 50% din PIB.

Înghețarea salariilor bugetarilor ar putea avea consecințe semnificative asupra economiei și asupra nivelului de trai al angajaților din sectorul public. Întrebarea care se ridică este când și dacă această măsură va fi implementată. Mugur Isărescu a lăsat de înțeles că acest lucru s-ar putea întâmpla, posibil chiar din 2025, dacă situația financiară a țării nu se îmbunătățește.

„Datoria publică a României este peste 50%. Unde e lege nu e tocmeală. Guvernul nu va avea o treabă uşoară”, a precizat Mugur Isărescu, evidențiind dificultățile pe care le va întâmpina Guvernul în gestionarea acestei crize. Respectarea legii responsabilității fiscale devine esențială pentru a evita măsuri drastice care ar putea afecta negativ bugetarii.

Ce urmează?

Rămâne de văzut cum va evolua situația financiară a României și ce măsuri vor fi luate pentru a controla datoria publică. Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a echilibra bugetul fără a afecta prea mult salariile și pensiile cetățenilor. În acest context, dialogul și transparența vor fi cruciale pentru a menține stabilitatea economică și socială.

Avertismentul guvernatorului BNR privind înghețarea salariilor bugetarilor este un semnal de alarmă important pentru autorități și pentru public. Cu datoria publică depășind 50% din PIB, România se confruntă cu provocări economice majore. Guvernul va trebui să adopte măsuri prudente și eficiente pentru a gestiona această situație și pentru a evita impactul negativ asupra angajaților din sectorul public.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.