Inteligența artificială salvează omenirea de coronavirus

0

Șefii de la Amazon, Google, Microsoft, Apple și Facebook s-au întâlnit cu oficiali de la Downing Street pentru a discuta rolul lor în criza coronavirusului și dacă inteligența artificială poate ajuta.

Unul dintre aspectele discutate a fost rolul lor în „modelarea și urmărirea datelor”. Între timp, în cadrul întâlnirilor similare de la Casa Albă, companiile au fost întrebate cum pot utiliza inteligența artificială.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, de luna trecută, a spus că IA și datele mari au reprezentat o parte cheie a răspunsului Chinei la virus.

Facebook lucrează deja cu cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard și de la Universitatea Națională Tsing Hua din Taiwan, împărtășind date anonimizate despre mișcările oamenilor și hărți de înaltă rezoluție a densității populației, care îi ajută să prevadă răspândirea virusului, potrivit BBC.

În trecut, datele de căutare Google au fost folosite pentru a urmări bolile infecțioase. Pentru a ajuta oamenii care doresc să-și urmărească propria sănătate, centrul de cercetare științifică de la Google, Verily, dezvoltă un mic petic de temperatură purtat pe corp care transmite date către o aplicație pentru telefon.

Vaccin împotriva coronavirusului

Start-up-ul britanic Exscienta a devenit prima companie care a pus la încercări umane o moleculă de medicament concepută de IA la începutul acestui an. Au fost necesari doar 12 luni pentru crearea algoritmilor, comparativ cu 4-5 ani pentru cercetarea tradițională.

IA ar putea fi utilizată în trei moduri în actuala criză, potrivit directorului executiv prof. Andrew Hopkins:

  • pentru a dezvolta rapid anticorpi și vaccinuri pentru virusul Covid-19;
  • să scaneze printre medicamentele existente pentru a vedea dacă ar putea fi refolosite;
  • să proiecteze un medicament care să combată atât focarele coronavirus actuale cât și viitoare.

Între timp, compania DeepMind, deținută de Google, și-a folosit sistemul AlphaFold pentru a elibera predicțiile de structură ale mai multor proteine asociate cu virusul.

Aceste date nu au fost încă verificate experimental, dar DeepMind speră că va ajuta la înțelegerea comunității științifice despre modul în care funcționează virusul.

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri