Care este diferența dintre carantină și izolare la domiciliu?

Care este diferența dintre carantină și izolare la domiciliu?

Coronavirusul a provocat o criză la nivel mondial care se va resimți mult timp de acum înainte. Zeci de mii de persoane sunt băgate în carantină, iar altele sunt izolate la domiciliu.

Virusul se răspândește atât de ușor încât autoritățile sunt într-o continuă alertă. În România, toți cetățenii care vin din străinătate trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare la domiciliu. Măsura a fost luată ca urmare a infectărilor masive venite de la persoanele care s-au întors din zonele cu focar ridicat de infecție.

Din nefericire, nu toată lumea respectă aceste regulile și de aceea este foarte greu de stăpânit răspândirea Covid-19. Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus crește de la o oră la alta, iar lumea trebuie să înțeleagă gravitatea situației.

Diferențe majore între carantină și izolarea la domiciliu

Carantina presupune:

  • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
  • Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Izolarea la domiciliu  se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

  • Au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
  • Au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
  • Au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
  • Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
  • aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
  • În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.
  • Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
  • Toți au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
  • Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana nu a avut anterior contact cu familia.

De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.