Klaus Iohannis a spus ce va urma după 15 mai

0

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care a anunțat ce va urma după 15 mai. Șeful statului a vorbit despre măsurile de relaxare și viața românilor în timpul pandemiei de Covid-19.

Iată că trecut o lună și jumătate de când am instituit stare de urgență, este mai mult de o lună și jumătate de când, din păcate, trăim cu această epidemie. După o lună și jumătate deja putem să tragem destul de multe concluzii.

Aș remarca că în această epidemie autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic. Societatea românească a dovedit maturitate.

Se discuta foarte multe despre măsurile de relaxare, vom ajunge și acolo. După 15 mai anumite restricții vor fi reduse, va trebui să fim foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum.
Am pregătit și un grafic pe care îl puteți urmări (n. r. foto jos sub text). 
Este un grafic care ne permite comparații directe între statele care ne interesează, arată numărul de bolnavi dintr-un milion de locuitori. Se observă că am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Sus, regretabil, Spania, cu aproape 5.000 de spanioli dintr-un milon de locuitori sunt coronapozitivi. În italia avem sub 3000. Avem date foarte apropiate de Italia și în SUA.
Dacă ne uităm cu mare atenție găsim și datele din România, care sunt cele mai de jos. În România avem aproximativ 600 de bolnavi dintr-un milion de români.
De asta am spus că autoritățile, medicii și românii au până acum rezultate foarte bune. N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate, obținute greu?
Sunt foarte conștient că medicilor le-a fost extrem de greu, dar împreună am obținut aceste rezultate și, repet, pericolul nu a trecut și este nevoie de maximă atenție.
După 15 mai nu înseamnă că revenim la viața normală pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nu știm când vom reveni la o viață normală.
Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei, nu vom putea ieși la restaurant, nu vom putea să ieșim din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.
Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane într-un loc, competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva.

Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi.

Este nevoie de o abordare responsabilă. În timpul stării de urgență majoritatea măsurilor au fost coercitive, ușor-ușor autoritățile trebuie se se retragă și oamenii simpli să preia responsabilitatea. Vom avea obligativitatea să purtăm măști, când suntem în spațiile închise, când călătorim cu metroul.

Guvernanții au acționat corect, acum urmeză să dăm și noi exemplu, noi, simpli cetățeni.

Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat rezerve de măști, de biocide, au existat foarte puține medicamente. Toate acestea au trebuit procurate într-un timp record. S-au folosit nu doar banii puțini, s-au folosit cu mare succes și banii europeni și se folosesc în continuare. România are acum acces la un miliard și jumtate de euro care vor fi folosiți pentru dispozitive medicale, medicamente și sporuri pentru medici, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României Klaus Iohannis a mărturisit că este de acord cu majorarea pensiilor cu 40 la sută de la 1 septembrie și ar fi nedrept ca această categorie să plătească singuri criza economică provocată de coronavirus.

Este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenție de experți, de guvernanți și când vom avea suficiente date, probabil la jumătatea anului, Guvernul va rebui să ia o decizie, fiindcă trebuie să fie foarte bine clarificate lucrurile. Însă vreau să vă spun o chestiune care mă privește. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a economiei. Eu voi avea rugămintea către guvernanți să fie o analiză care ține cont că și pensionarii sunt categorie și vulnerabilă și dezavantajată. Dacă se va putea și cât se va putea, asta va răspunde la momentul oportun guvernul, a declarat Klaus Iohannis.

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri