În urma declarațiilor făcute, duminică, la postul de televiziune B1TV, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a adus în discuție relația complexă dintre Austria și România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Deși Austria a fost cunoscută anterior pentru utilizarea unei serii de pretexte pentru a bloca aderarea țării noastre la spațiul comun comunitar, Predoiu a menționat că această problemă a fost depășită.

Ce se întâmplă cu aderarea României la spațiul Schengen?

Conform declarației ministrului Predoiu, Austria nu mai are nicio problemă cu România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Această afirmație reprezintă o schimbare semnificativă în perspectiva relațiilor diplomatice dintre cele două țări, având în vedere că Austria a fost unul dintre actorii principali care au împiedicat avansarea României în cadrul spațiului Schengen, deși țara noastră îndeplinea toate condițiile tehnice de mulți ani.

„E adevărat că în cadrul JAI a fost discutat un baromentru al spațiului Schengen și, la solicitarea României în cadrul CoReper în prealabil JAI, au fost trecute în revistă starea progreselor înregistrate de România și Bulgaria pe linia combaterii migrației ilegale.

În mod unanim a fost apreciat faptul că România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale (…) Cifrele obținute de România în ultimul an au fost remarcabile. Toate țările, inclusiv comisarul, inclusiv Austria au remarcat faptul că acum nu sunt probleme de migrație ilegală cu românii. Deci România are un sprijin foarte puternic în acest moment”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, potrivit sursei citate mai sus.

De asemenea, ministrul Predoiu a explicat că aderarea Bulgariei la spațiul Schengen a fost discutată în paralel cu aderarea României. Cu toate acestea, Bulgaria se află într-un „dialog mai intens și mai aplicat cu Olanda” în ceea ce privește reformele din domeniul justiției pe care trebuie să le facă în perioada următoare. Pentru România, aceste aspecte nu mai reprezintă un subiect de discuție, ceea ce sugerează o deschidere și o viziune mai clară din partea Austriei în ceea ce privește aderarea țării noastre la Schengen.

Ministrul a subliniat că este important să nu se creeze așteptări exagerate în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen și că va trebui să se aștepte opinia tuturor statelor membre pentru a putea supune acest subiect la vot în cadrul Consiliului JAI (Consiliul Justiție și Afaceri Interne) din decembrie.

În concluzie, se pare că Austria și România au depășit obstacolele anterioare legate de aderarea la spațiul Schengen, cu România așteptând cu interes votul și sprijinul celorlalte state membre pentru a face acest pas crucial în viitorul apropiat.

Foto: capital.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.