Se destramă spațiul Schengen? Decizie de ultimă oră

Se destramă spațiul Schengen? Decizie de ultimă oră

Distribuie

Tensiunile internaționale în creștere, mai ales în ceea ce privește conflictul arabo-israelian, au adus cu sine un risc tot mai mare ca aceste conflicte să se extindă în întreg Orientul Mijlociu. În plus, războiul dintre Ucraina și Rusia este tot mai intens. Alarmele și atacurile repetate din unele orașe europene au determinat Italia și alte 10 țări să-și închidă temporar granițele.

Acestă mișcare a avut drept consecință notificări oficiale către Comisia Europeană privind suspendarea temporară a liberei circulații, prevăzută de Tratatul Schengen, astfel reintroducându-se controalele la frontieră.

Guvernul italian a decis să reintroducă controalele la granița cu Slovenia, invocând faptul că „măsurile poliției la frontiera italiano-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesară.” Aceste controale nu se limitează doar la granița cu Slovenia, ci și la frontierele cu alte țări precum Austria și Elveția. Ministrul de Interne, Piantedosi, a subliniat că se va acorda o atenție deosebită tranzitului migranților, în lumina informațiilor referitoare la atacatorul de la Bruxelles, care a debarcat inițial la Lampedusa și care a petrecut o perioadă semnificativă în Italia.

În total, unsprezece țări, printre care Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia (care, deși nu este membră a UE, aderă la spațiul Schengen), au reintrodus controalele la frontieră pentru a face față creșterii riscului și a asigura securitatea internă.

Cu toate acestea, Slovenia a subliniat importanța caracterului temporar și proporțional al acestor măsuri, pentru a nu afecta legăturile culturale, de prietenie și de familie ale persoanelor care trăiesc de-a lungul graniței.

În același timp, după un summit extraordinar al statelor membre UE privind Orientul Mijlociu, președinția rotativă a UE, Spania, a activat mecanismul de răspuns integrat la crize politice (IPCR) în regim deplin. IPCR este un instrument de răspuns la crize al Consiliului UE, care sprijină luarea rapidă și coordonată a deciziilor la nivel politic al UE în cazul unor crize grave și complexe.

Pentru o perioadă de zece zile, punctele de trecere principale de la granița dintre Italia și Slovenia vor fi supravegheate 24 de ore pe zi, în timp ce punctele secundare vor fi monitorizate doar ocazional. Această operațiune implică aproximativ 350 de ofițeri desemnați să ajute autoritățile locale să aplice legea în cadrul controlului documentelor. Nu se vor ridica bariere fizice, pentru a asigura o trecere facilă a frontierelor.

Foto: infotrucker.ro

Comentarii Facebook

Distribuie

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmăriți-ne și pe pagina de Facebook!


This will close in 0 seconds