Maria Magdalena este un personaj biblic și o figură importantă în istoria creștinismului. Potrivit Noului Testament, ea a fost una dintre discipolele lui Iisus Hristos și a fost martora învierii sale.

Potrivit evangheliei după Luca, Maria Magdalena a fost vindecată de Iisus de șapte demoni, după care a început să-l urmeze în învățăturile sale. Ea este menționată în evanghelii ca fiind una dintre femeile care l-au însoțit pe Iisus în timpul crucificării sale și a fost, de asemenea, una dintre primele persoane care au descoperit că mormântul lui Iisus era gol după învierea sa.

În istoria creștină, Maria Magdalena a fost uneori descrisă ca fiind o prostituată, dar această tradiție nu este susținută de textele biblice. Ea a fost, de asemenea, asociată cu alte figuri feminine importante din istoria biblică, cum ar fi Maria, mama lui Iisus, și Marta și Maria, surorile lui Lazăr.

În arta și literatura creștină, Maria Magdalena a fost adesea reprezentată ca o femeie cu părul lung și roșcat și cu o sticlă de mir, simbolizând rolul său în descoperirea mormântului gol. Ea este venerată ca sfântă în Biserica Catolică și în unele biserici ortodoxe.

Maria Magdalena a fost soția lui Iisus Hristos?

Tot în prima zi, a Învierii, Domnul s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni! (Marcu 16:9). Ea stătea afara lângă mormântul gol și plângea și plecându-se spre mormânt a văzut doi îngeri în veșminte albe, unde a fost trupul Lui Iisus. Îngerii au întrebat-o: Femeie, de ce plângi? Pe cine cauți?

Ea a răspuns: Că au luat pe Domnul meu și nu știu unde L-au pus! Apoi întorcându-se înapoi a văzut pe Iisus, care a întrebat-o: Femeie, de ce plângi? Pe cine cauți? Ea crezând ca este grădinarul, I-a zis: Doamne, dacă Tu L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus și eu Îl voi ridica! Iisus iarăși i-a zis: Marie! Ea întorcându-se și văzând ca este Iisus, a exclamat în evreiește: Rabuni! (adică Învățătorule). Apoi Iisus a trimis-o la propovăduirea Evangheliei și Maria Magdalena a mers și a vestit ucenicilor că a văzut pe Domnul. (Ioan 20:11-18)”.

Nu există nicio dovadă istorică că Maria Magdalena ar fi fost soția lui Iisus Hristos. De fapt, Noul Testament nu menționează niciodată că Iisus ar fi fost căsătorit sau ar fi avut o relație romantică cu cineva.

Deși există unele teorii și legende care sugerează o posibilă relație între Maria Magdalena și Iisus, acestea nu sunt susținute de surse istorice sau biblice fiabile. În schimb, evangheliile afirmă că Maria Magdalena a fost una dintre discipolele lui Iisus și a fost martora învierii sale.

Este important să menționăm că teoriile și legendele despre o posibilă relație romantică între Iisus și Maria Magdalena au fost respinse de istorici și de comunitatea academică în general, care consideră că acestea sunt bazate pe speculații și nu pe fapte istorice.

Potrivit unor apocrife găsite la Marea Moartă, Maria ar fi avut o relație strânsă cu Mântuitorul. Unii istorici presupun că cei doi ar fi fost căsătoriți și ar fi avut chiar doi copii. Informația apare într-un manuscris vechi de 1500 de ani, însă este susținută și de o altă carte „Ultima tentație a lui Hristos” din 1953, precum și în „Codul lui Da Vinci”, al lui Dan Brown.

Cum a întâlnit-o Iisus Hristos pe Maria Magdalena?

Întâlnirea dintre Iisus Hristos și Maria Magdalena este relatată în Noul Testament al Bibliei, în Evanghelia după Ioan, capitolul 20. Potrivit acestei relatări, Maria Magdalena a fost printre primele persoane care au venit la mormântul lui Iisus în dimineața duminicii, după crucificarea Sa. Când a ajuns acolo, a descoperit că piatra de la intrarea în mormânt fusese îndepărtată, iar mormântul era gol.

În timp ce plângea și era îngrijorată de dispariția trupului lui Iisus, Maria Magdalena a văzut doi îngeri în mormânt. Apoi, Iisus Însuși S-a apropiat de ea, dar ea nu l-a recunoscut la început. Iisus i-a spus: „Femeie, de ce plângi? Pe cine cauți?” (Ioan 20:15). Gândindu-se că vorbește cu grădinarul, ea I-a cerut să-i spună dacă știe unde a fost pus trupul lui Iisus.

Iisus i-a răspuns chemând-o pe nume: „Maria!” În acel moment, ea l-a recunoscut și a exclamat: „Rabuni!” (ceea ce înseamnă „Învățătorul meu” sau „Stăpânul meu”). Această întâlnire a fost un moment de mare bucurie pentru Maria Magdalena, care a devenit martora primelor momente ale învierii lui Iisus Hristos.

Foto: sfinticatolici.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.