Meteo. Vara fierbinte a anului 2023, înregistrată drept cea mai călduroasă din ultimii 120.000 de ani din cauza fenomenului El Nino, a adus îngrijorare cu privire la ce ne așteaptă în iarna care se apropie. Cu toate acestea, estimările pentru ianuarie și februarie 2024 nu sunt atât de înfricoșătoare pe cât s-ar fi putut crede.

Climatologul ANM, Florinela Georgescu, a oferit detalii importante privind vremea din următoarele luni. Temperaturile vor fi, în general, mai ridicate decât în mod obișnuit, dar vor exista și perioade reci și ninsori. Mai mult decât atât, prognozele arată că vor exista cantități semnificative de precipitații, în special în lunile de iarnă. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne îngrijorăm, deoarece perspectiva generală este pozitivă.

Potrivit climatologului, luna ianuarie ar putea aduce un ușor excedent de precipitații în regiunile de vest și sud-vest ale României, cu semnale că acestea ar putea fi sub formă de ploaie, nu doar ninsori. Cu toate acestea, prognozele pentru februarie indică temperaturi peste medie, în special în regiunile extracarpatice, estice și sudice ale țării. Este important de menționat că aceste estimări țin cont de evoluțiile recente ale climei și de tendințele sezoniere.

Când vine viscolul?

În ciuda acestor estimări favorabile, climatologul Florinela Georgescu a atras atenția asupra necesității de a ne aminti întotdeauna de iernile normale din România, care pot aduce episoade de vreme severă, viscole și ger. În cele trei luni de iarnă, mai ales în a doua parte a acesteia, este posibil ca precipitațiile să fie mai importante cantitativ și să se depună strat de zăpadă, în special în zonele montane. Cu toate acestea, există și perioade în care ninsorile pot acoperi și zonele mai joase ale țării.

În concluzie, prognoza pentru iarna 2023-2024 indică temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, cu perioade reci și ninsori, precum și cantități semnificative de precipitații. Cu toate acestea, cu toate aceste fluctuații, aceasta este în general o perspectivă pozitivă pentru sezonul rece care se apropie.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.