Premierul Florin Cîțu a susținut o conferință de presă în care a anunțat ce se va întâmpla în România în perioada următoare. Bugetul țării va fi adoptat, iar deficitul bugetar se anunță a fi unul enorm, 7,2%.

Creşterea economică este estimată la 4,3%, cu un PIB nominal în jur de 1.116 miliarde lei. Acest PIB este cam la fel cu cel de anul trecut şi similar cu cel din 2019. Deci trei ani la rând în care PIB-ul a fost aproape constant. În acest interval, cheltuielile au crescut foarte mult.

Deficitul bugetar pe care îl estimăm este în jur de 7,16%, încă îl calculăm exact. Acest deficit duce la un deficit ESA, după care evaluează Comisia Europeană, agenţiile de rating şi partenerii internaţionali, de aproape 8,2% din PIB. Anul trecut am avut un deficit ESA de 9,1%. Ajustarea este mai mică de un procent. Să ştiţi că cei de la Comisie nu sunt fericiţi cu această ajustare şi va trebui să-i convingem că suntem credibili şi de aceea venim şi cu estimări pentru 2022.

Revenirea la 3% pe cash  şi pe ESA se va face în 2024. Pentru 2022 estimăm un deficit de 5,84% pe cash şi 6,36% pe ESA, 4,27% pe cash în 2023 şi 4,68% pe ESA. În 2024, 2,89% din PIB pe cash şi 2,9% pe ESA. Este un program pe patru ani de a stabiliza finanţele publice. Veniturile vor avea anul acesta o creştere de 13% faţă de anul trecut. Sunt o mare parte din veniturile pe care le-am amânat anul trecut, ca facilităţi fiscal.

În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, acestea vor fi înghețate în acest an. Premierul a explicat cum vor fi acestea mărite.

  • În anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”
  • Începând cu anul 2024, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.”
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.