Conflictul israeliano-palestinian este unul dintre cele mai lungi și mai complexe conflicte din lume, care a început la mijlocul secolului al XX-lea și continuă și astăzi. În ultimele decenii, conflictul a escaladat într-un război deschis, cu consecințe devastatoare pentru ambele părți.

Conform Wikipedia.org, conflictul israeliano-palestinian a început la sfârșitul Primului Război Mondial, când teritoriul Palestinei a fost plasat sub mandat britanic. În 1947, Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care se prevedea împărțirea Palestinei în două state separate, unul evreiesc și unul arab. Această decizie a dus la izbucnirea unui război între evrei și arabi, care a dus la crearea statului Israel, în 1948.

De atunci, conflictul israeliano-palestinian a continuat să se agraveze, cu lupte violente între Israel și organizațiile palestiniene. Începând de sâmbătă, de la primele ore au început să sune alarmele pe întreg teritoriul israelian. Rachetele palestiniene au atacat în rafale, provocând numeroase pagube materiale și umane.

”Statul Israel va ieși învingător”

Tensiunile au crescut din cauza unor posibile evacuări ale locuitorilor palestinieni de pe pământurile revendicate de israelieni în Ierusalimul de Est. Aceste tensiuni au culminat cu izbucnirea unui nou război între Israel și Palestina în 2021, iar începând de ieri situația a degenerat complet.

Războiul dintre Israel și Palestina s-a intensificat rapid, cu atacuri cu rachete din partea organizațiilor palestiniene și raiduri aeriene din partea forțelor israeliene. Potrivit presei israeliene, sunt peste 300 de morți alte peste 1.500 de persoane au fost rănite, după atacul-surpriză al Hamas, constând într-un baraj de câteva mii de rachete, combinat cu infiltrarea de militanţi înarmaţi în localităţi israeliene

Conflictul dintre Israel și Palestina s-a extins, în trecut, și în Cisiordania, unde au avut loc conflicte sângeroase între cele două tabere. În ciuda eforturilor internaționale de a ajunge la o soluție pașnică, conflictul israeliano-palestinian continuă să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa stabilității din Orientul Mijlociu.

Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas. Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru. În acelaşi timp, am început formaţia ofensivă şi ea va continua fără rezerve şi fără pauză până când obiectivele sunt atinse. Vom restabili securitatea pentru cetăţenii Israelului şi vom câştiga, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.