România va primi miliarde de euro de la UE

0

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat, în Parlamentul European, bugetul UE și noul plan de ajutorare acordat statelor membre afectate de pandemia de coronavirus. Conform Bloomberg, România ar urma să primească 19,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi alţi 11,58 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm cu toții, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

După mai multe runde de discuții în care nu s-a ajuns la niciun consens, liderii UE și ai statelor membre au căzut de acord asupra unui plan de relansare economică.

Astfel, România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat de Comisia Europeană, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi. România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15.

Primul şi cel mai important lucru este faptul că, astăzi, Comisia Europeană prezintă un instrument nou care ne permite să ajutăm toţi cetăţenii şi toate companiile afectate de criza coronavirus. Este un instrument nou, deoarece sunt fonduri suplimentare care se alocă. Nu este vorba de o realocare a unor fonduri existente de până acum, de o împachetare frumoasă a unor programe vechi. Este un program nou. Ştim că vor fi 500 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile bani gratis. Cât exact va primi fiecare ţară, asta vom afla în cursul următoarelor zile.

Ştim, deocamdată, că sunt 500 de miliarde de euro fonduri nerambursabile şi 250 de miliarde de euro credite în condiţii avantajoase şi acest lucru este foarte important pentru România, pentru că vedem, în condiţiile în care deficitul creşte, trebuie să ne împrumutăm de pe pieţe. Şi e foarte important să ştim că în loc ca România să se împrumute de pe pieţele internaţionale la dobânzile care vor exista în următoarele luni, se va împrumuta Comisia Europeană în numele nostru, în condiţii foarte bune şi ne va da apoi aceste credite nouă cu aceleaşi condiţii foarte bune. Pe scurt, chiar şi partea de creditare, pentru România reprezintă un avantaj major, fiindcă creditele vor veni cu o dobândă foarte mică, adică cu o povară mult mai mică pentru contribuabilul român decât dacă ne-am împrumuta noi, a declarat europarlamentarul Sigfried Mureșan.

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri