Cât timp a stat Iisus Hristos răstignit pe cruce?

Cât timp a stat Iisus Hristos răstignit pe cruce?

Distribuie

Răstignirea lui Iisus Hristos reprezintă unul dintre cele mai profunde și intense momente din istoria creștinismului. Durata petrecută pe cruce de către Mântuitorul are atât implicații istorice, cât și spirituale, care au fost subiect de dezbatere și reflecție de-a lungul secolelor.

Context istoric și descrierea evenimentului

Hristos a fost răstignit pe cruce în timpul domniei romane în Iudeea. Crucificarea era o formă de execuție brutală utilizată de romani pentru a-i intimida și pedepsi pe cei condamnați la moarte. Potrivit relatărilor biblice din Noul Testament, Iisus a fost răstignit la aproximativ ora a treia, adică în jurul orei 9 dimineața, și a murit la ora a noua, în jurul orei 3 după-amiaza.

Perioada de aproximativ șase ore petrecută pe cruce de către Hristos a fost marcată de suferință și agonie fizică, precum și de încercări spirituale profunde. În timpul răstignirii, Iisus a fost supus la bătaie, batjocuri și alte forme de umilință înainte de a fi suspendat pe cruce între doi tâlhari.

„Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!“.

Ce semnifică răstignirea lui Iisus Hristos?
Ce semnifică răstignirea lui Hristos?

Ce semnifică răstignirea lui Iisus Hristos?

Durata petrecută răstignit de către Hristos are semnificații spirituale profunde pentru creștini. Pentru aceștia, moartea lui Iisus răstignit a fost un act de iubire și jertfă supremă, prin care a răscumpărat păcatele omenirii și a deschis calea către mântuire și viața veșnică.

În plus, perioada petrecută pe cruce reflectă suferința și sacrificiul lui Iisus pentru binele omenirii. Pentru creștini, această suferință este văzută ca un simbol al iubirii divine și al harului oferit oamenilor.

Interpretări istorice și simbolice

De-a lungul istoriei creștinismului, durata crucificării lui Hristos a fost subiect de interpretări și reflecții diverse. Unii teologi și cercetători au încercat să analizeze aspectele istorice ale evenimentului, inclusiv durata exactă petrecută pe cruce și circumstanțele care au condus la moartea lui Iisus.

De ce a fost omorât Iisus Hristos?

Pe lângă aspectele istorice, durata timpului pe care Mântuitorul a stat răstignit are și o semnificație simbolică profundă. Pentru creștini, cele șase ore petrecute pe cruce reprezintă o perioadă de purificare și transformare spirituală, în care Iisus a suferit pentru răscumpărarea păcatelor lumii.

Așadar, durata petrecută de Hristos răstignit este un element central al credinței creștine și un simbol puternic al sacrificiului său pentru omenire. Prin această jertfă supremă, Iisus a oferit mântuire și speranță tuturor celor care cred în el, deschizând calea către viața veșnică și comuniunea cu Dumnezeu.

Ce s-a întâmplat cu Mântuitorul, după ce a fost dat jos de pe cruce?
Ce s-a întâmplat cu Mântuitorul, după ce a fost dat jos de pe cruce?

„Iar Iisus strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul. Și, iată!, catapeteasma templului s-a rupt, de sus și pana jos, în două, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat”, se arată în pasajul biblic.

Ce s-a întâmplat cu Mântuitorul, după ce a fost dat jos de pe cruce?

După ce a fost dat jos de pe cruce, trupul lui Hristos a fost predat unor apropiați pentru a fi îngropat în conformitate cu tradițiile evreiești și riturile funerare ale vremii.

Conform relatărilor din Noul Testament, Iosif din Arimateea, un membru bogat și respectat al Consiliului Sanhedrinului, a cerut trupul lui Iisus de la Pilat și l-a înfășurat într-un giulgiu curat de in și l-a depus într-un mormânt nou, tăiat în stâncă, de care nu fusese folosit niciodată. Acest act a fost acompaniat de Maria Magdalena și de alte femei care îl urmau pe Iisus.

Postul Paștelui. Ce nu se mănâncă în această perioadă?

Mormântul a fost sigilat și păzit de soldați pentru a preveni orice tentativă de furt sau profanare a trupului lui Iisus.

În creștinism, următoarea etapă majoră după îngroparea lui Hristos este Învierea sa, care este considerată momentul central al credinței creștine. Conform Evangheliilor, Iisus a înviat din morți la trei zile după crucificare, arătându-se ucenicilor săi și altor martori, după care a urcat la ceruri.

Invierea lui Iisus este considerată un eveniment esențial în credința creștină, simbolizând biruința asupra păcatului și a morții și oferind speranță în viața veșnică pentru toți cei care cred în el.

Ce s-a întâmplat cu Sfânta Cruce, după ce Iisus Hristos a fost dat jos?
Ce s-a întâmplat cu Sfânta Cruce, după ce Iisus Hristos a fost dat jos?

Ce s-a întâmplat cu Sfânta Cruce, după ce Iisus Hristos a fost dat jos?

După ce Mântuitorul a fost dat jos de pe Sfânta Cruce, aceasta, împreună cu celelalte două, au fost aruncate într-o cisternă cu apă din apropiere. Dar istoria avea să le aducă din nou în lumină.

Trecând prin secole de uitare și dispreț, cisterna în care au fost aruncate crucile a devenit un loc de desfășurare a vieții de zi cu zi, iar pietrele au primit poveștile și suferințele oamenilor, îmbinându-se cu legendele și misterele timpului.

Aproape trei secole mai târziu, în anul 326, o femeie puternică și devotată, mama împăratului Constantin cel Mare, Elena, a poruncit să se găsească Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. În inima sa, simțea chemarea divină de a readuce la lumină simbolul sacrificiului suprem al Mântuitorului.

Au urmat săpături în jurul Ierusalimului, iar Sfânta Cruce a fost găsită. Cumva, prin harul divin, aceasta a putut fi deosebită de celelalte două cruci, prin puterea de tămăduire pe care o avea asupra celor bolnavi. A fost un moment de revelație și de recunoaștere a importanței sale spirituale și a puterii de transformare pe care o reprezenta.

Bucăți din Sfânta Cruce au fost trimise la mai multe biserici din întreaga lume, iar o bucată mare a fost așezată în Biserica Învierii din Ierusalim, sfinţită în ziua de 13 septembrie 335. A fost un moment de triumf și de recunoaștere a valorii sale sacre pentru întreaga creștinătate.

În iconografia ortodoxă, Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt reprezentați adesea cu Sfânta Cruce între ei, pentru că Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfânta Elena în pământ. Această imagine devine simbolul unității și legăturii strânse între cer și pământ, dintre divin și uman.

O bucată din Sfânta Cruce se află în România

În inima țării noastre, în schitul din stațiunea montană Păltiniș, din județul Sibiu, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Hristos aduce prezența sacră a istoriei în mijlocul credincioșilor. Donată de P.S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, această bucată de lemn sfânt a fost adusă în România în 2004 și de atunci atrage sute de credincioși zilnic, dornici să vadă și să simtă puterea divină și mângâierea Sfintei Cruci.

Astfel, descoperirea și cinstirea Sfintei Cruci continuă să încânte și să însuflețească sufletele credincioșilor de-a lungul timpului, amintindu-ne mereu de sacrificiul și iubirea lui Hristos pentru întreaga umanitate.

Foto: unsplash.com

Comentarii Facebook

Distribuie

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmăriți-ne și pe pagina de Facebook!


This will close in 0 seconds