Ce înălțime avea Ștefan cel Mare? Cât de mare era Ștefan cel Mare?

0

Din păcate, nu există informații precise cu privire la înălțimea lui Ștefan cel Mare, dat fiind faptul că la acea vreme nu se păstrau astfel de date în mod obișnuit. În plus, multe dintre portretele și imaginiile care îl reprezintă pe Ștefan cel Mare sunt realizate într-un stil stilizat și nu sunt foarte precise din punct de vedere anatomic.

În general, se estimează că înălțimea medie a unui bărbat la acea vreme era de aproximativ 1,70 – 1,75 m. Astfel, se poate presupune că înălțimea lui Ștefan cel Mare era în jurul acestei cifre. Este important să menționăm însă că aceste estimări sunt pur speculative și nu pot fi confirmate în mod istoric. Cu toate acestea, majoritatea istoricilor consideră că domnitorul moldovean ar fi avut o înălțime în jurul a 150 de cm.

Mic de statură, mare la fapte

Ștefan cel Mare a condus Moldova timp de 47 de ani, în perioada 1457-1504, perioadă în care a avut loc o serie de războaie și conflicte în regiunea Mării Negre. Printre cele mai importante războaie ale sale se numără:

  1. Războiul cu Imperiul Otoman – Acesta a fost unul dintre cele mai lungi și mai dificile războaie purtate de domnitorul moldovean, care a avut loc între 1475 și 1476. În această perioadă, otomanii, conduși de sultanul Mehmed al II-lea, au atacat Moldova, dar Ștefan cel Mare a reușit să le țină piept în mai multe bătălii importante, inclusiv în cele de la Vaslui și Valea Albă.
  2. Războiul cu Regatul Poloniei – În 1497, voievodul a intrat într-un conflict cu regele polonez Ioan Albert, care a invadat Moldova cu o armată puternică. În ciuda faptului că era inferior numeric, Ștefan a reușit să-l învingă pe Ioan Albert în bătălia de la Codrii Cosminului.
  3. Războiul cu Țaratul Rusiei – Acest război a avut loc între 1499 și 1503 și a implicat o serie de conflicte teritoriale și politice între Moldova și țaratul rus. În timpul acestui război, Ștefan a reușit să-și mențină controlul asupra teritoriilor sale de graniță și să-și consolideze poziția în regiunea Mării Negre.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante războaie purtate de Ștefan cel Mare, care au jucat un rol crucial în consolidarea puterii și independenței Moldovei în secolul al XV-lea.

 

Foto: topu.ro

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri