Iisus Hristos a fost răstignit de autoritățile romane la cererea liderilor religioși evrei, care l-au acuzat de blasfemie și de ridicare împotriva autorităților. Potrivit relatărilor biblice, Mântuitorul a fost judecat și condamnat la moarte de guvernatorul roman Pontius Pilat, care s-a conformat cererii liderilor evrei.

Conform Noului Testament, Iisus Hristos a fost dus la Golgota, unde a fost crucificat alături de doi criminali. Crucificarea era o metodă de execuție utilizată de romani în acea perioadă, care consta în prinderea victimei de o cruce de lemn și lăsarea să moară încet prin asfixiere și pierdere de sânge.

Deși Iisus a fost condamnat și executat de autoritățile romane, acțiunea a fost inițiată și cerută de liderii religioși evrei, care l-au considerat pe fiul lui Dumnezeu o amenințare la adresa puterii lor și a tradițiilor religioase.

Ce semnifică crucea lui Iisus Hristos?

Crucea lui Iisus Hristos, cunoscută și sub numele de Crucea Răstignirii, este un simbol important al creștinismului și are o semnificație profundă pentru credincioși.

În esență, crucea reprezintă jertfa Mântuitorului pentru păcatele omenirii și este simbolul principal al creștinismului, întrucât marchează evenimentul central al religiei: moartea și învierea lui Iisus Hristos.

Pentru creștini, crucea este un simbol al iubirii, milostivirii și jertfei lui Iisus Hristos pentru omenire. Ea reprezintă speranța la mântuire și eliberare de păcat. Crucifixul, care este o cruce cu figura lui Iisus Hristos răstignită pe ea, este un simbol încă și mai puternic al jertfei și milostivirii lui Iisus pentru oameni.

Astfel, crucea lui Iisus Hristos este un simbol important al credinței creștine, reprezentând jertfa lui Iisus pentru a salva omenirea și speranța la mântuire și iertare.

Ce s-a întâmplat cu soldatul care l-a înjunghiat pe Mântuitor?

Conform tradiției creștine, soldatul roman care l-a înjunghiat pe Iisus Hristos în coastă cu sulița era cunoscut sub numele de Longinus sau Sfântul Longin.

Potrivit legendei, după ce a înjunghiat coasta lui Iisus, Longinus a devenit imediat conștient de greșeala sa și a realizat adevărata identitate a lui Iisus. Conform tradiției, el și-a cerut iertare de la Iisus și a devenit un convertit creștin.

După răstignire, Longinus a fost arestat și condamnat la moarte de autoritățile romane pentru încălcarea ordinii militare. Potrivit unei alte legende, el a fost executat prin decapitare, dar nu există dovezi istorice sau biblice clare care să confirme aceste informații.

În tradiția creștină, Sfântul Longin este venerat ca un sfânt și un martir, și este adesea reprezentat în artă ca purtând sulița cu care a înjunghiat coasta lui Iisus. În Biserica Catolică, sărbătoarea Sfântului Longin este celebrată pe 15 martie, iar în Biserica Ortodoxă, pe 16 octombrie.

Ce s-a întâmplat cu crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos?

Nu există informații istorice clare cu privire la soarta crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Biblia nu oferă detalii specifice cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu crucea după crucificarea lui Iisus.

Legenda și Tradiția:

Cu toate acestea, în tradiție și legende, există diverse povești cu privire la crucea lui Iisus, dar acestea nu au fost confirmate istoric:

  1. Descoperirea Crucii de către Sfânta Elena: Conform tradiției creștine, Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin cel Mare, a descoperit lemnul Crucii la Ierusalim în secolul al IV-lea. Ea a construit Biserica Sfântului Mormânt pentru a adăposti acest lemn sfânt.
  2. Împărțirea Crucii în Relicve: Se spune că lemnul Crucii a fost împărțit în numeroase relicve care au fost distribuite în diferite părți ale lumii creștine ca obiecte de cult și venerare.
  3. Culegerea Relicvelor: În 614 d.Hr., crucile și alte relicve din Biserica Sfântului Mormânt au fost furate de către invadatorii persani, dar au fost ulterior recuperate.

Din punct de vedere istoric, este dificil să se stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat cu crucea pe care a fost răstignit Iisus. Obiceiurile vremii presupun că crucile folosite pentru crucificări au fost, de obicei, reutilizate pentru alte execuții. Nu există resurse istorice care să ofere o descriere clară a ceea ce s-a întâmplat cu crucea lui Iisus.

Poveștile și tradițiile privind crucea lui Iisus Hristos sunt în mare măsură parte a credințelor și culturii religioase, dar nu există dovezi istorice clare care să confirme soarta precisă a acestei cruci. Importanța și semnificația crucii pentru creștini provin mai mult din evenimentul sacrificial pe care l-a simbolizat decât din materialul specific al crucii în sine.

Foto: pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.