Cum a apărut creștinismul, dacă Iisus Hristos a fost iudaic?

0

Creștinismul a apărut ca o ramură a iudaismului în secolul I d.Hr. Iisus Hristos a fost un iudeu care a trăit și a predat în Palestina în acea perioadă. Învățăturile lui Iisus Hristos s-au concentrat pe iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele de lângă tine, pe mântuirea sufletelor și pe restaurarea relației omului cu Dumnezeu.

După moartea sa, învățăturile lui Iisus Hristos au fost răspândite de discipolii săi și de alți creștini timpurii. Creștinii timpurii s-au reunit în comunități și și-au dezvoltat propriile tradiții și ritualuri. Creștinismul a fost influențat și de cultura și filozofia greacă și romană, precum și de alte religii precum iudaismul.

În timp, creștinismul s-a separat de iudaism și a devenit o religie distinctă. Unul dintre principalii factori care au contribuit la separarea creștinismului de iudaism a fost respingerea de către iudei a crezului creștin în Iisus Hristos ca Mântuitorul și Mesia promis. De asemenea, creștinismul a evoluat într-o direcție diferită de iudaism prin adăugarea unor tradiții și doctrine noi, precum și prin dezvoltarea de instituții și lideri religioși.

Astfel, creștinismul a apărut ca o ramură distinctă a iudaismului și a devenit una dintre cele mai mari și mai răspândite religii din lume.

Ce spune religia iudaică?

Religia iudaică este bazată pe credința într-un singur Dumnezeu, care a creat lumea și care guvernează Universul. Iudaismul pune un accent puternic pe credința în această divinitate unică și pe respectarea poruncilor și legilor sale.

Textele religioase centrale ale iudaismului sunt Torah (Pentateuhul), Talmudul și alte scrieri și comentarii ale rabinilor și învățătorilor evrei. Aceste texte conțin legi și ritualuri care trebuie respectate de către evrei, precum și povestiri despre istoria poporului evreu, relația lor cu Dumnezeu și învățături spirituale.

Unele dintre cele mai importante credințe ale iudaismului includ:

  • Credința într-un singur Dumnezeu, care a creat Universul și guvernează lumea.
  • Credința în alegerile și promisiunile făcute de Dumnezeu poporului evreu și în rolul lor special în istoria umană.
  • Respectarea legii mozaice, care include cele Zece Porunci și alte reguli și ritualuri descrise în Torah și în alte texte religioase evreiești.
  • Așteptarea venirii lui Mesia, care va elibera lumea de rău și va aduce pacea și dreptatea pe pământ.
  • Credința în viața de apoi și într-un judecător final, care va judeca faptele oamenilor după moarte.

În plus, iudaismul încurajează respectul și iubirea față de aproapele, bunătatea, caritatea și îngrijirea deosebită a celor vulnerabili în societate.

 

Foto: pexels.com

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri