Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat miercuri finalizarea lucrărilor de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă, primul muzeu literar din România. Cu toate acestea, vestea a stârnit un val de nemulțumiri printre locuitori, care consideră că rezultatul final este de nerecunoscut.

„Redeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă. Mă bucur să vă anunț că lucrările au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță.

casa lui Ion Creanga 2

,,Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii. Vă reamintesc că Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918, și cel mai vizitat muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Încă puțin și vă reașteptăm să descoperiți lumea lui Ion Creangă, în Bojdeuca din Dealul Țicăului”, a declarat Costel Alexe într-un mesaj postat pe Facebook.

Restaurarea casei lui Ion Creangă, criticată intens

Cu toate acestea, reacția publicului a fost una critică. Numeroși oameni și-au exprimat nemulțumirile față de rezultatul final al reabilitării, considerând că Bojdeuca lui Ion Creangă arată acum de nerecunoscut. Criticii au subliniat că farmecul autentic al clădirii a fost pierdut în procesul de renovare și au exprimat îngrijorări cu privire la modul în care s-au păstrat elementele originale.

casa lui Ion Creanga 4

Gheorghe Baian, responsabil cu proiectul de restaurare, a încercat să calmeze temerile, explicând că au fost păstrate materialele originale, inclusiv tencuielile și varurile, care vor fi folosite la finisaje. De asemenea, a menționat că un sistem modernizat de încălzire în pereți a fost implementat, iar tencuiala specifică pentru clădiri monument va fi utilizată pentru a menține autenticitatea.

„Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche, ce va suferi un mic proces de restaurare, dar vom folosi în rest tencuiala specifică pentru clădiri monument. Va fi construit și un cerdac precum cel inițial, cel din spatele monumentului va fi reabilitat”, a explicat Baian potrivit adevarul.ro.

Bojdeuca lui Ion Creangă, situată în cartierul Ţicău din Iași, este prima casă memorială din România și a devenit muzeu în 1918. Cu două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, casa a fost locuită de Ion Creangă între anii 1872 și 1889.

Aceasta a fost vizitată și de Mihai Eminescu, un prieten apropiat al lui Creangă. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Bojdeuca a trecut prin mai multe restaurări, în 1942 și 1985, și este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

casa lui Ion Creanga 3

Cine a fost Ion Creangă?

Ion Creangă a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români din secolul al XIX-lea, cunoscut în special pentru operele sale literare pentru copii și pentru creațiile sale în domeniul prozei umoristice. El s-a născut la 1 martie 1837, în satul Humulești din județul Neamț, într-o familie de țărani.

Ion Creangă a avut o copilărie modestă și a crescut într-un mediu rural tradițional. A primit o educație primară la școala din satul natal, dar a continuat să-și îmbogățească cunoștințele pe cont propriu. În 1855, s-a înscris la Școala Normală din Iași, unde a primit o formare pedagogică. Mai târziu, a devenit învățător și a predat în mai multe școli din Moldova.

casa lui Ion Creanga 5

Opera lui Creangă include nuvele, schițe și basme, iar cel mai cunoscut și apreciat este volumul „Amintiri din copilărie”. Acesta cuprinde amintiri și povestiri din copilăria autorului, oferind cititorilor o imagine vie a vieții în mediul rural din Moldova în prima jumătate a secolului al XIX-lea. „Amintiri din copilărie” conține elemente autobiografice și personaje memorabile.

Ion Creangă a fost un maestru al limbajului popular și al umorului, reușind să transpună în scris atmosfera autentică și tradițiile locului său natal. Operele sale au devenit repede populare și au avut un impact semnificativ asupra literaturii române.

El a decedat în data de 31 decembrie 1889, lăsând în urmă o moștenire literară de neprețuit pentru cultura românească. Bojdeuca în care a trăit a devenit muzeu memorial, iar opera sa continuă să fie studiată și iubită în prezent, fiind considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români clasici.

Foto: Facebook / Costel Alexe

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.