De ce este bine să bem cafea? Efectele benefice

0

Doctorii spun că este bine să bem cafea. Beneficiile acesteia depășesc cu mult riscurile. Cercetătorii au analizat, de-a lungul anilor, acestă băutură și au ajuns la concluzia că un consum moderat de cafea ajută corpul uman.

Cafeaua are multe beneficii pentru organismul uman și le vom prezenta mai jos, conform studiilor realizate la nivel global. Efectele consumului de cafea diferă de la persoană la persoană, în funcție de sănătatea fiecăruia.

În studii de acest fel nu poți controla o mulțime de variabile: cât de mult oamenii fac sport, calitatea somnului, ce mănâncă și multe altele. Există o mulțime de lucruri pe care ei le fac diferit. Chiar dacă ai control asupra vârstei, etniei și sexului, nu poți surprinde toate particularitățile stilului de viață care determină longevitatea, este de părere Dr. Art Caplan, din cadrul Facultății de Medicină a Universității din New York.

În anul 2017 au fost făcute două mari studii asupra cafelei și beneficiile acesteia asupra organismului uman. Analizele au fost făcute pe diverse grupuri de populație din toată lumea.

Vă prezentăm mai jos câteva studii care au dovedit cât de bună este cafeaua pentru sănătatea umană.

  • Primul studiu este un studiu masiv efectuat în California pe mai multe tipuri de rase, care a fost aleasă între anii 1993 și 1996. Observarea indivizilor a continuat până în anul 2012. S-au înregistrat 58.397 de decese din 3.195.484 în timpul monitorizării. Comparând cu neconsumul de cafea, consumul a fost asociat cu scăderea mortalității totale, după ce s-au ajustat alte cauze ca fumatul sau bolile.
  • Al doilea studiu care a demonstrat aceleași beneficii, măsurând însă și cantitatea de cafea care ar trebui consumată – cel puțin 4 căni de cafea pe zi, pentru rezultate pozitive, a fost efectuat pe populații europene din 10 țări.
  • Al treilea studiu, și cel mai recent, a fost prezentat în cadrul ESCCongress și a demonstrat că persoanele care consumă cel puțin 4 cești de cafea pe zi au un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumă niciodată sau aproape niciodată cafea.

Deși oamenii sunt de părere că, consumul de cafea crește tensiunea acest lucru nu este adevărat. Studiile au demonstrat că băutul cafelei reduce riscul de boală coronariană, infarct miocardic și fibrilație atrială. De asemenea, s-a dovedit că nu există nicio legătură între cafeină și contracțiile ventriculare sau atriale premature. Cafeaua reduce oxidarea LDL – colesterol (colesterol rău) și markerii inflamației.

Conform studiilor, consumul de cafea reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer, printre care: endometrial (minim 4 căni pe zi), de prostată (6 căni pe zi), gât și cap (4 căni pe zi), de sân (mai mult de 5 căni zilnic), carcinom cu celule bazale (peste 3 căni zilnic) și melanom. Acest efect se datorează proprietăților antioxidante ale cafelei, dar și celor care împiedică mutageneza. Recent, un nou studiu a demonstrat efecte benefice și în cadrul cancerului colorectal.

Deși beneficiile sunt nenumărate, există și anumite riscuri care trebuie luate în calcul: poate înrăutăți anxietatea, insomnia și, eventual, mări riscul de a face glaucom. Cafeaua este cea mai consumată băutură de pe planetă.

În concluzie, consumul de cafea face bine pentru sănătatea umană, însă trebuie ținut seama și de afecțiunile pe care fiecare le are. Așadar este indicat să beți cafea, dar să nu abuzați.

DigiLive.ro vă mulțumește pentru faptul că ați citit tot articolul și vă roagă frumos să îl distribuiți mai departe.

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri