Elena Udrea, condamnată la închisoare. Ce a făcut cu averea colosală?

0

Elena Udrea s-a născut pe data de 26 decembrie 1973 în Buzău. Aceasta si-a petrecut copilăria în cartierul Micro V, din Buzău, într-o familie de muncitori, tatăl ei era șofer, iar mama taxatoare la societatea de transport public local. A locuit până la vârsta de 5 ani cu părinții în satul Pietrosu, Buzău. După ce a absolvit liceul, a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative, specializarea Drept, în cadrul universității private ”Dimitrie Cantemir” din București, obținând diploma de licență în 1996. După 2005, a urmat o serie de cursuri în domeniul apărării și securității naționale la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Este vorba de Colegiul Național de Apărare, Colegiul de Management al Resurselor Apărării, Educațional și al Achizițiilor și de un Masterat în Securitate și Apărare Națională la aceeași instituție de învățământ.

Elena Udrea a fost avocat din 1997, la propriul său cabinet individual, renunțând la această carieră, ulterior. Soarta a făcut ca, la sfârșitul anului 2005, să obțină achitarea președintelui Traian Băsescu în legătură cu plângerea penală formulată la adresa acestuia, privind achiziționarea unui imobil din strada Mihăileanu.

În anul 2004, Elena Udrea a devenit membru în  partidul PDL, fiind ajutată de Traian Băsescu, și a candidat pe lista Alianței ”Dreptate și Adevăr” pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București. A ajuns consilier general în echipa primarului general Traian Băsescu și a devenit președinte al Comisiei Juridice și de Disciplină a CGMB. A ocupat această funcție câteva luni, după care a demisionat pentru a-l urma pe fostul primar la Cotroceni.

După ce Traian Băsescu a devenit președintele României, în 2004, Elena Udrea a fost numită Consilier de Stat, șefa Cancelariei Președintelui din februarie până în octombrie 2005. În octombrie 2005 a demisionat din PDL, după câteva neînțelegeri cu conducerea partidului.

Ministru al Turismului

În decembrie 2008, Udrea a fost numită Ministru al Turismului în Guvernul condus de Emil Boc. În 2009, România a devenit membru al Consiliului Executiv al OMT. Tot în 2009, România primește pentru promovarea turismului trei trofee „Mărul de Aur” de la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) pentru Zona Ecoturistică Mărginimea Sibiului, Rezervația Biosferei Delta Dunării și pentru o companie de transport aerian.

Comisia parlamentară de anchetă

În toamna anului 2009, înainte de campania electorală oficială pentru alegerile prezidențiale, o comisie de anchetă parlamentară a investigat modul în care Ministerul Turismului a gestionat banii de promovare turistică și de investiții în infrastructura turistică. Comisia a acuzat-o pe Elena Udrea de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, instigare la infracțiunea de abuz contra interesului public și conflict de interese și a sesizat Parchetul.

Dosarul „Microsoft”

În 10 februarie 2015, Elena Udrea a fost reținută și plasată în arest, în dosarul „Microsoft”. Pe 11 februarie Elena a contestat mandatul de arest. După o săptămână petrecută în închisoare, pe 17 februarie, i-a fost schimbată măsura arestului preventiv, fiind plasată în arest la domiciliu pentru perioada 17 februarie – 17 martie inclusiv, pentru trafic de influență, în legătură cu denunțul lui Dinu Pescariu.

Pe 25 februarie 2015, ea a fost din nou plasată în arest preventiv, în dosarul „Microsoft”, pentru o perioadă de 30 de zile, începând din 25 februarie 2015 până la 26 martie 2015 inclusiv.

Dosarul „Gala Bute”

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a fost acuzată în dosarul ”Gala Bute”, alături de alți șapte inculpați, de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosire de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. În februarie 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea în dosarul „Gala Bute” în care este suspectată de fapte de corupție.

Dosarul „Hidroelectrica”

Pe data de 20 decembrie 2017, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor. A fost suspectată că în anul 2011 a primit o sumă de bani drept mită pentru a folosi influența pe lângă factori de decizie pentru menținerea unui contract dintre o societate comercială și SC Hidroelectrica SA.

Relația Elenei Udrea cu Traian Băsescu

Invitată la emisiunea “40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D, Elena Udrea a mărturisit că Traian Băsescu a fost cea mai importantă persoana din viața ei, după părinți. Mai mult, ea îi datorează fostului președinte cariera sa politică.

Denise Rifai: Ați fost întrebată în trecut dacă ați fost iubita președintelui. Ați spus atunci că veți răspunde la aceasta întrebare peste 10 ani. După 10 ani a-ți declarat ca nu vă mai amintiți de interviu. La 15 ani de când ați făcut aceasta declarație: A-ți fost iubita președintelui?

Elena Udrea: Nu. Eu sunt o persoană foarte glumeață. Nimeni nu își dă seama cât de mult umor am și de multe ori când fac o glumă, oamenii se uită la mine și se gândesc ce a vrut sa spună cu asta. Eu atunci am făcut o glumă pentru care am plătit scump, lumea a interpretat răspunsul meu si, după aceea concluzia a fost că a fost atât de nepotrivit răspunsul meu că mi-a părut rău că am făcut gluma. Traian Băsescu a fost cel mai important om din viața mea, după părinții mei. Pentru că tot ce am realizat eu în cariera mea politică, am realizat datorită președintelui Traian Băsescu. Deci, este cel mai important om din viața mea, dar relația a fost una extraordinară, de mare încredere, un parteneriat extraordinar, sunt fericită că am avut ocazia să fiu discipolul lui Traian Băsescu, să cresc politic cu Traian Băsescu, însă asta a fost tot.

Ce avere are Elena Udrea?

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de pușcărie în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Decizia a fost dată de magistrații Curții de Apel București, însă nu este definitivă, urmând ca hotărârea finală să fie dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

De frică să nu rămână fără averea strânsă, de-a lungul timpului, Udrea a transferat o parte din aceasta către mama ei și soț. Conform unei declarații de avere de acum 3 ani, Udrea deținea două vile în București și un apartament în zona Unirii, conturi de peste 2 milioane de euro, 27 de terenuri (dintre care 4 în Călărași și două în București), două mașini de lux și bijuterii în valoare de 100.000 euro.

Foto: playtech, impact, wall-street.ro și evz.ro

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri