Pensionarii din România trebuie să se pregătească pentru schimbări semnificative în sistemul de pensii, anunțate recent de Ministerul Muncii. Guvernul a aprobat finanțarea unui nou sistem informatic pentru Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), un proiect de modernizare cu o valoare totală de 131.282.000 lei, finanțat din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Modernizarea Sistemului Informatic CNPP

Noul sistem informatic al CNPP va introduce numeroase componente funcționale menite să îmbunătățească eficiența și accesibilitatea serviciilor oferite pensionarilor. Aceasta modernizare va susține procesul de reformă și recalculare a pensiilor publice, facilitând o gestionare mai eficientă a datelor și a documentelor.

Printre principalele beneficii aduse de modernizarea sistemului informatic se numără posibilitatea generării și recepționării cuponului lunar de pensie în format electronic. Toți pensionarii aflați în plată vor putea accesa aceste cupoane printr-o aplicație special dezvoltată.

De asemenea, vor fi introduse servicii electronice pentru emiterea de bilete de tratament și pentru înregistrarea contribuabililor. Pensionarii vor putea completa online cererile necesare pentru aceste servicii, eliminând astfel necesitatea deplasărilor fizice și reducând timpul de procesare.

Simplificarea procesului de gestionare a documentelor pentru pensionari

O altă modificare importantă vizează documentele necesare pensionarilor. Noua platformă informatică va permite completarea online a diverselor formulare și documente, precum și realizarea de simulări pentru diferite scenarii de pensionare. Aceste funcționalități vor oferi utilizatorilor mai multă flexibilitate și acces rapid la informații esențiale.

„Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

– Portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități;

– Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;

– Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;

– Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată.

Sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

De asemenea, cetățenii vor putea să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, a scris pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.

Implementarea noului sistem informatic la CNPP reprezintă un pas important în direcția digitalizării și eficientizării serviciilor publice pentru pensionari. Modernizarea va aduce beneficii semnificative, precum acces rapid și facil la documente și servicii, eliminarea birocrației și reducerea timpului de așteptare. Pensionarii sunt încurajați să se familiarizeze cu noile funcționalități și să profite de avantajele oferite de această transformare digitală.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.